Wetenschappers en de coronapandemie

De Jonge Akademie maakt zich zorgen over de invloed van de pandemie op (jonge) wetenschappers. Een overzicht van de verschillende publicaties over dit onderwerp.

Rapport

De lockdown heeft veel invloed gehad op het werk en welzijn van wetenschappers. De Jonge Akademie deed onderzoek naar de gevolgen en doet aanbevelingen om deze op te vangen in het rapport The impact of the COVID-19 pandemic first lockdown period on the work and well-being of academics.

Download het rapport

Wetenschappers van huis uit

Wat is de impact van het afsluiten van bezoek op ouderen in een zorginstelling? En wat hebben sterrenkundigen met corona? Hilde Verbeek en Frans Snik vertellen in een video over hun onderzoek in coronatijd.

Brandbrief

In juli 2020 schreef De Jonge Akademie namens alle Nederlandse Young Academies, het Promovendi Netwerk Nederland en PostodcNL een brandbrief aan de regering. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de vele jonge wetenschappers die tijdens de eerste lockdown vertraging opliepen of hun onderzoek zelfs helemaal moesten omgooien.

Lees hier de brandbrief

Oproep tot solidariteit

De coronacrisis kan ook een gelegenheid zijn voor het anders erkennen en waarderen van wetenschappers. In april 2020 pleitte De Jonge Akademie in ScienceGuide voor vertrouwen in jonge onderzoekers, of het nu gaat om de verlenging van promotietrajecten of het beoordelen van tenure trackers.

Lees hier het opiniestuk

De Jonge Akademie werkt vanuit huis

In maart 2020 zou de lichting 2020 geïnstalleerd worden tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Trippenhuis. Door corona liep dit helaas anders. Het bestuur interviewde de tien nieuwe leden over hun (thuis)werksituatie tijdens de eerste lockdown.

Lees de interviews

Images

Lopende projecten

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie verbetert het wetenschapssysteem. Bestaande uit vijftig gedreven jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, adviseert De Jonge Akademie gevraagd en ongevraagd over uiteenlopende onderwerpen. 

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings