Stripboek en lesprogramma 'De scarabee en de geheimzinnige ziekte'

De scarabee en de geheimzinnige ziekte is een spannend stripboek en lesprogramma voor groep 7 en 8. Het brengt kinderen in aanraking met diversiteit in de wetenschap en draagt spelenderwijs bij aan vaardigheden als begrijpend lezen en onderzoekend leren.

Lees de strip

Deze strip is gemaakt door De Jonge Akademie samen met striptekenaar Eva Hilhorst. In het stripverhaal proberen kinderen (als wetenschappers) te onderzoeken hoe het kan dat enkelen van hen ziek geworden zijn, nadat ze een mummie van dichtbij hebben gezien.

Cover Stripboek 'De Scarabee en de geheimzinnige ziekte'Diversiteit

Wetenschap roept bij sommige mensen een beeld op van een witte man in een labjas, terwijl wetenschap juist heel divers is en wetenschappers zijn dat ook. Sterker nog, de meeste wetenschappers dragen helemaal geen labjas. Het zijn bovendien vrouwen én mannen, met verschillende achtergronden en ze werken in alle mogelijke vakgebieden: van archeologie, tot zoölogie. De scarabee en de geheimzinnige ziekte brengt kinderen in aanraking met de verschillende gezichten van de wetenschap.

Lespakket voor basisscholen

Bij het stripboek heeft de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met De Jonge Akademie een lespakket van 12 opdrachtkaarten en hulpkaarten ontwikkeld gericht op leerlingen van groep 7-8.

De opdrachtkaarten zijn zo opgebouwd dat de woordenschat van de leerlingen wordt verrijkt, ze worden gestimuleerd om zelf na te denken en onderzoek te doen. Het lespakket kan voor verschillende vakken worden ingezet.
 
Er wordt aandacht besteed aan onder andere:

  • digitale vaardigheden
  • de betrouwbaarheid van bronnen beoordelen
  • strategieën om de betekenis van woorden te achterhalen
  • onderzoekend leren

In 2022 is met geld uit het fonds Gewaardeerd! gewerkt aan een tweede editie van het lespakket, waar talige stukken worden aangevuld met visueel materiaal om leerlingen met verschillende leerstijlen te bedienen. Scholen die het lespakket al hebben, kunnen de nieuwe hulpkaarten hieronder downloaden. Ook zijn er nog enkele lespakketten te bestellen via dja@knaw.nl.

Lees de strip  Download de opdrachtkaarten  DOWNLOAD DE HULPKAARTEN  Download de strip als pdf

Vlogs

In de aanloop naar de tweede editie van het lespakket maakte scheikundige en Face of Science Annemarie Maan vlogs over de verschillende disciplines die in het stripboek aan bod komen.

Archeologie

Robots

Psychologie, pedagogiek en psychiatrie

Elektronenmicroscopie

Een beetje stress is heel gezond

De superkracht van supercomputers

Vragen

Voor vragen en/of opmerkingen over het stripboek kunt u terecht bij: dja@knaw.nl

Voor vragen en/of opmerkingen over het lespakket kunt u terecht bij: scholierenacademie@rug.nl

Voor meer informatie over de wetenschappelijke thema’s die aan bod komen in het stripboek kunt u contact opnemen met een Wetenschapsknooppunt.

Zie ook

Scholierenacademie Rijksuniversiteit Groningen

Uitbreiding project

Images

Lopende projecten

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie settings