Het Geheugen van Geur

29-03-2022

Nadine Akkerman, Marjolijn Bol, Ineke Huysman en Hanneke Hulst brachten met een team van onderzoekers een 17e-eeuwse geur tot leven.

Is het mogelijk om een verbinding met het verleden te realiseren door middel van de reconstructie van een geur? Hoe werken onze zintuigelijke ervaringen daarbij? Onze perceptie van geur is niet alleen een biologisch en psychologisch fenomeen, maar ook een cultureel fenomeen, en alleen te begrijpen als wetenschappelijke disciplines samenwerken.

Constantijn Huygens (1596-1687), secretaris van de stadhouder, dichter, musicus, en wetenschapper, was ook amateur-parfumeur en heeft op dat gebied meer dan 150 recepten nagelaten die nog nooit eerder bestudeerd zijn. Deze recepten wisselde hij uit met correspondenten, zowel vrouwen als mannen, en hij verwerkte de herinnering van geur in zijn poëzie.

Reconstructie van geur

Door te kijken naar de productie, bewaring en presentatie van dit specifieke parfum, van manuscriptrecept tot consumptie, kunnen we de hedendaagse mens helpen zowel het verleden als het heden op een nieuwe manier te ervaren, de connectie tussen emotie en herinnering beter begrijpen.

De Jonge Akademie heeft in samenwerking met het Huygens ING/NL Lab het parfumrecept met de titel 'Rieckend water van mijn moeder’ gereconstrueerd. Het recept bevat ingrediënten als roos, lavendel, tijm, marjolein, kruidnagel en kaneel. Dat Huygens het recept maakte na de dood van zijn moeder is een sprekend voorbeeld van de hechte wisselwerking tussen geur en herinnering. Vanwege zijn unieke emotionele betekenis is juist deze geur gekozen om te worden gereconstrueerd in het kader van het project 'Geheugen van geur' van De Jonge Akademie.

Tentoonstelling

Vanaf 9 april tot 4 juli en van 31 augustus tot 5 december vindt op Huygens’ Hofwijck in Voorburg een tentoonstelling plaats rondom Constantijn Huygens. Op basis van de reconstructie door De Jonge Akademie heeft Mary Pierre Julien, parfumeur bij Givaudan, in samenwerking met cosmeticafirma HUYGENS PARIS de geur opnieuw gecreëerd. Deze is op de tentoonstelling als geurwater te ruiken en in de vorm van een geurkaars aan te schaffen.

Naast de geur en de attributen die Huygens gebruikte bij het maken van zijn parfumrecepten, is op de tentoonstelling op een door De Jonge Akademie gemaakte video te zien hoe Constantijn Huygens het recept moet hebben uitgevoerd. Van het snijden en stampen van de kruiden, het weken en destilleren in de koperen ketel - de alambiek - tot het opvangen van de 'essence', het hele proces komt aan bod. Het onderzoek van experts van vroegmoderne historische teksten en materialen zal eveneens op verschillende manieren worden gepresenteerd. Ook zullen hersenonderzoekers van de stichting Brein in Beeld (www.breininbeeld.org) in de vorm van kleine workshops uitleg geven over hoe geuren in de hersenen worden verwerkt en hoe geuren onlosmakelijk zijn verbonden met emoties en herinneringen.

Opening

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 8 april en zal in besloten kring plaatsvinden en worden bijgewoond door Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Voor aanmeldingen en meer informatie kunt u contact opnemen met Samya Ihattaren, via samya.ihattaren@knaw.nl of telefonisch via 06 8755 9703.

Zie ook

De Jonge Akademie duikt in de parfumrecepten van Constantijn Huygens in dit interdisciplinaire project over de wetenschap achter geur.

Afbeeldingen

Contactgegevens 

De Jonge Akademie
Postbus 19121
1000 GC Amsterdam
Telefoon: 020 551 0867
E-mail: 
dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie is een dynamisch en innovatief platform van onderzoekers uit verschillende disciplines met visie op wetenschap en wetenschapsbeleid.

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.