De Jonge Akademie: Minder werkdruk in een korter academisch jaar

28-09-2020
{0} reacties

Het academisch jaar in Nederland is lang. Opvallend lang. Ondertussen ervaart maar liefst 70% van het personeel van de Nederlandse universiteiten een ongezond hoge werkdruk ervaart.

In vergelijking met andere West-Europese landen (waaronder Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk), en de Verenigde Staten is het aantal collegeweken en tentamenperiodes hoog. Een andere aanpak, met minder collegeweken, blokken en tentamens, zou zuurstof in het systeem brengen. Dit betekent meer hersteltijd voor docenten én studenten, minder versnippering van tijd en inspanningen – en dus minder administratie en stress. En daarmee een oplossing zonder noemenswaardige budgettaire impact. Een korter academisch jaar samen kan samen gaan met een hoge kwaliteit van onderwijs en onderzoek.

Een korter academisch jaar verschaft universitair (hoofd)docenten en hoogleraren een langere aaneengesloten periode om gefocust aan onderzoek te werken, het onderwijs structureel te verbeteren, of hun werk op een andere manier daar te krijgen waar het de grootste waarde heeft.

De Jonge Akademie heeft vorig jaar met verschillende partijen gesprekken gevoerd over dit onderwerp. Deze verkenning wordt nu verder uitgewerkt. 

Afbeeldingen

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie verbetert het wetenschapssysteem. Bestaande uit vijftig gedreven jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, adviseert De Jonge Akademie gevraagd en ongevraagd over uiteenlopende onderwerpen. 

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen