Het nieuwe erkennen en waarderen volgens De Jonge Akademie

30-11-2020
{0} reacties

Wetenschappers worden volgens verouderde criteria beoordeeld op hun onderzoeksprestaties, waardoor taken als onderwijs, wetenschapscommunicatie en patiëntenzorg onderbelicht blijven. De kennissector werkt aan verandering, maar hoe brengen we dit in praktijk?

De Jonge Akademie interviewde wetenschappers en doet in Goed voorbeeld doet goed volgen vijf concrete aanbevelingen om het breder erkennen en waarderen van wetenschappers vorm te geven.

Persoonlijke ervaringen 

De Jonge Akademie interviewde acht wetenschappers over hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wetenschappelijke loopbaan. Aan de hand van deze verhalen wordt toegelicht hoe het nieuwe erkennen en waarderen toegepast kan worden op de werkvloer.

Concrete aanbevelingen

In dit stuk worden vijf concrete aanbevelingen gedaan op het gebied van:

  • draagvlak en financiering voor diversificatie naar kerncompetenties
  • een persoonlijk ontwikkelingsplan voor jonge wetenschappers
  • teamwetenschap: heb aandacht voor verschillende rollen binnen een team
  • vertrouwen en wederkerigheid
  • luister naar de wensen van individuele wetenschappers en maak hier afspraken over 

De aanbevelingen gelden voor bestuurders, leidinggevenden en individuele wetenschappers. De interviews waarop de aanbevelingen gebaseerd zijn, zijn integraal opgenomen. 

Lees Goed voorbeeld doet goed volgen. Het nieuwe erkennen en waarderen volgens De Jonge Akademie door te klikken op deze link.

Afbeeldingen

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie verbetert het wetenschapssysteem. Bestaande uit vijftig gedreven jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, adviseert De Jonge Akademie gevraagd en ongevraagd over uiteenlopende onderwerpen. 

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen