Nederlandse Young Academies: 'ABP, investeer niet in fossiele industrie'

09-03-2021
{0} reacties

Ook De Jonge Akademie vindt het hoog tijd voor een herwaardering van de selectiecriteria van de investeringen van het pensioenfonds.

Scientists4FutureNL en alle Nederlandse Young Academies (YA’s) verstuurden op 9 maart 2021 een brief waarin zij universiteitsbestuurders oproepen in gesprek te gaan met pensioenfonds ABP om niet langer te investeren in fossiele energie.

ABP, het gezamenlijke pensioenfonds voor overheid en onderwijs, is het grootste pensioenfonds van Nederland en investeert minstens 17,4 miljard in fossiele energie. De Jonge Akademie ondersteunt de oproep van Scientists4FutureNL en alle Nederlandse Young Academies van harte. Er bestaat al lange tijd wetenschappelijke consensus over de desastreuze effecten van klimaatverandering en maatregelen om deze tegen te gaan kunnen niet snel genoeg worden genomen.

Nieuwe criteria investeringen

Het is hoog tijd voor een herwaardering van de ABP-investeringen op basis van criteria van milieu, maatschappij en bestuur (ESG-criteria). Daarnaast is het belangrijk om als wetenschap ook de hand in eigen boezem te steken en te werken aan initiatieven die klimaatverandering tegengaan. De Jonge Akademie bracht in 2020 een rapport uit over het vlieggedrag van de Nederlandse universiteiten en ondersteunt de Klimaathelpdesk. Daarnaast roept de brief van de YA’s de vraag op wat jonge wetenschappers verwachten van pensioenfondsen. De Jonge Akademie wil hier op korte termijn aandacht aan besteden.

Tijd voor actie

De YA’s verzoeken de CvB's van hun universiteiten om gezamenlijk op te trekken om de boodschap aan ABP over te brengen: divesteer uit fossiele energie, onderzoek of het portfolio in lijn is met de klimaatdoelen van Parijs en investeer in duurzame oplossingen. De Jonge Akademie is als organisatie niet verbonden aan één universiteit, maar zal haar rol als vaste gesprekspartner van VSNU, NFU, NWO en de KNAW inzetten om de investeringen van ABP aan te kaarten.

Afbeeldingen

Contact 

De Jonge Akademie
LinkedIn
X
020 551 0867

dja@knaw.nl

Ga naar contact

Over

De Jonge Akademie verbetert het wetenschapssysteem. Bestaande uit vijftig gedreven jonge onderzoekers uit verschillende disciplines, adviseert De Jonge Akademie gevraagd en ongevraagd over uiteenlopende onderwerpen. 

Meer over De Jonge Akademie  > 

 

Cookie-instellingen