Tech-oplossingen in de wetenschap, zoals een ict-systeem om output bij te houden, zijn iets anders dan een nieuw bureau. Dit soort ict-systemen slaat niet alleen allerlei data over wetenschappers en studenten op, ze beïnvloeden ze ook: van kleine 'nudges' over wat je moet lezen of met wie je zou moeten samenwerken, tot expliciete beoordelingen van wetenschappers en afdelingen. Daarnaast hebben ze invloed op de autonomie over onderzoeksgegevens en -resultaten. Toch worden deze aspecten bij het maken van de keuze voor een nieuw ict-systeem nauwelijks meegewogen. De Jonge Akademie wil een brede discussie op gang brengen over de waarden achter het gebruik van big tech-oplossingen.
Fundamentele waarden
Grote technologiebedrijven spelen een steeds grotere rol in academische instellingen, onder andere bij onderzoeken onderwijs. Achter de keuzes voor deze technologische oplossingen gaat een fundamentele waardendiscussie schuil. Toch beschouwen de meeste universiteiten de keuze of en welke technologische oplossingen ze gebruiken als puur administratief, vergelijkbaar met de inkoop van meubilair of kantoorbenodigdheden.
Aanbevelingen voor technische oplossingen
De Jonge Akademie wil een brede discussie op gang brengen over de waarden achter het gebruik van (big) tech-oplossingen. Daarom stelt zij een manifest op voor academische instellingen, om zo aanbevelingen te doen voor het inzetten van technologische oplossingen die worden aangeboden door big tech-bedrijven. Hiervoor zijn experts van onder meer SURF en het Rathenau Instituut geraadpleegd. Het manifest wordt in het voorjaar van 2025 gepubliceerd.
Betrokken (oud-)leden
Fleur Zeldenrust, Anton Akhmerov, Léonie de Jonge, Cynthia Liem, Linnet Taylor