De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Gewetenschap: Theater- en discussieprogramma over wetenschappelijke integriteit

Op een Nederlandse universiteit werkt de veelbelovende onderzoeker Jeroen Dreef aan baanbrekend onderzoek. Worstelend met een teleurstellende promovendus en tegenvallende data begint hij aan een race tegen de klok om zijn internationale concurrenten te snel af te zijn en zijn positie op de universiteit veilig te stellen.

Met het theater- en discussieprogramma Gewetenschap wil De Jonge Akademie wetenschappelijk onderzoekers stimuleren van gedachten te wisselen over de problemen, dilemma’s en verleidingen waar zij in de dagelijkse praktijk mee te maken kunnen krijgen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het vermelden van coauteurs? Of met het beoordelen van werk van concurrenten? Of, gegeven de tijdsdruk, met de balans tussen eigen werk en begeleiding van promovendi? Of de afweging tussen publicatiedruk en meer kwaliteit?

Gewetenschap is het resultaat van samenwerking met Het Acteursgenootschap, dat ook tekent voor de aansprekende uitvoering. Het theaterstuk duurt een half uur en is bedoeld als opmaat naar de discussie van ruim een uur. Voor het vormgeven van de discussie is er een handleiding beschikbaar.

Het stuk is bedoeld voor het complete spectrum van academische werknemers: van promovendus tot hoogleraar, en ook universitaire beleidsmakers. Gewetenschap kan in het Nederlands of Engels (The ConScience App) worden uitgevoerd.

Voor meer informatie: Het Acteursgenootschap

 De jonge akademie-Leden

De Jonge Akademie en Het Acteursgenootschap

 

script - Tony Maples

spel - Loek van den Wijngaard, Elske Rollema, Suzanne Spliethoff

film - lasttuesday.nl

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Beeld & Geluid
  3. Tips

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken