De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Zwarte gaten en holografie

Dr. Marika Taylor, theoretisch natuurkundige aan de Universiteit van Amsterdam, over denken in andere dimensies.

Snaren

Het verklaren van alle krachten in de natuur met een allesomvattende theorie, dat is het doel van de theoretische natuurkunde. In de jaren tachtig slaagden natuurkundigen erin om zo’n allesomvattende theorie te maken: de snaartheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat de fundamentele bouwstenen van ons universum trillende snaartjes zijn. Om het bestaan van deze snaartjes te verklaren, gaan snaartheoretici uit van wel tien of elf ruimtelijke dimensies. Natuurkundigen van de afdeling Theoretische Natuurkunde van de Universiteit van Amsterdam doen fundamenteel onderzoek naar snaartheorie.

Holografie

Binnen de theoretische natuurkunde is in de afgelopen decennia een nieuwe tak van wetenschap ontstaan: holografie. Theoretisch natuurkundige Marika Taylor onderzoekt deze nieuwe theorie. Zwarte gaten, zo bleek, kunnen het beste worden omschreven in maar twee dimensies en zonder zwaartekracht. Dit heet het holografisch principe. Een drie-dimensionaal beeld wordt opgebouwd uit een twee-dimensionaal beeld. Net als bij een hologram.

In de snaartheorie gaan onderzoekers ervan uit dat er extra kleine dimensies zijn die we niet zien. Maar holografie gaat veel verder. Volgens deze theorie is één van de drie dimensies die wij denken te zien een illusie. Marika Taylor richt zich op het verder ontwikkelen van de theorie van de holografie en de consequenties die dit heeft voor de natuurkunde.

De jonge akademie-Leden

De Jonge Akademie, productie FastFacts. Embedden mogelijk via www.fastfacts.nl .


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken