De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Op zoek naar zelfreflectie bij schizofrenie patiënten

Prof. dr. André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), over zelfbewuste hersenen.

Neuronen

In ons brein vormen miljarden neuronen een complex netwerk. Dat netwerk stuurt ons lichaam aan. Ons bewustzijn bevindt zich in het jongste gedeelte van de hersenen: de cortex. Het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt wat er misgaat in dit gedeelte van de hersenen bij mensen die aan schizofrenie lijden.

Schizofrenie

Denken dat je de messias bent of dat de CIA achter je aanzit. Eén op de honderd mensen lijdt aan dit soort wanen en heeft schizofrenie. Inzicht in de eigen ziekte ontbreekt bij schizofrenie patiënten door een gebrek aan zelfinzicht. Hierdoor denken ze dat ze geen behandeling nodig hebben. André Aleman onderzoekt het gedeelte in de hersenen dat over ons zelf nadenkt.

Schizofrenie heeft een neurologische basis. Dit blijkt onder andere uit het feit dat één procent van de bevolking aan schizofrenie lijdt. Dat is over de hele wereld ongeveer gelijk. Ook blijkt uit onderzoek onder tweelingen dat tachtig procent van de gevallen erfelijk is. Vandaar dat André Alemans onderzoeksgroep aan de UMCG neurowetenschappelijke methoden gebruiken om schizofrenie te onderzoeken en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

De jonge akademie-Leden

De Jonge Akademie, productie Mediaridders. Embedden mogelijk via www.fastfacts.nl (met minicolleges).


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken