De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Kunstmatige compartimenten: organellen

Voor chemici als Jan van Hest is een cel een complexe fabriek waar ontzettend veel verschillende processen gebeuren op een paar micrometer. Hiervoor heeft de natuur verschillende trucs.

Hoe worden in de natuur materialen gemaakt en hoe worden in de natuur processen beheerst? Technieken uit de natuur willen we in dit onderzoek kopiëren met synthetische technieken vanuit de organische chemie en moleculaire biologie.

Trucs

In twee van deze trucs is Jan van Hest geïnteresseerd. Een proces dat uit verschillende stappen bestaat, gebeurt niet verspreid in de hele cel, maar verschillende onderdelen worden bij elkaar geplaatst, het lopende band idee. De andere truck is dat de processen worden afgeschermd van de omgeving in compartimenten, organellen.

Kunstmatige organellen

De twee technieken/trucks uit de natuur worden toegepast bij het maken van kunstmatige organellen. Kunstmatige organellen, polymersomes, zijn eigenlijk holle capsules met een schil, die een afschermend vermogen hebben. Binnen in het organel, in de schil en op het organel, kunnen verschillende onderdelen van een proces gepositioneerd worden en enzymen worden geplaatst. 

Het is nu mogelijk  kunstmatige organellen, macro monoculen, te maken met drie verschillende enzymen die daadwerkelijk actief zijn en samenwerken op een schaal van 100 nanometer. Daarin kunnen enerzijds processen worden afgeschermd van de rest van de omgeving van de cel en anderzijds verschillende stappen uit een proces bij elkaar worden geplaatst.

Toepassing

Deze organellen kunnen worden toegevoegd aan een levende cel. Zo is er een enzym dat waterstofperoxide afbreekt, wat ontstekingsreacties veroorzaakt binnen een cel en cellen aan kapot gaan. Met de kunstmatige organellen kun je een nanoreactor creeëren die met het enzym dat waterstofperoxide afbreekt een cel beter kan beschermen tegen deze stof.

De jonge akademie-Leden

De Jonge Akademie, productie Erik Heuvelink


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken