De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Heineken Young Scientists Awards, prijswinnaar Appy Sluijs in Vroege Vogels

In de Amsterdamse beurs van Berlage worden donderdag de Heineken Young Scientists Awards uitreikt. Een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor jonge veelbelovende wetenschappers ‘die excellent werk hebben verricht’. De Utrechtse Paleo-klimatoloog Appy Sluijs wordt gelauwerd in de categorie milieu, voor zijn onderzoek naar de veranderingen die miljoenen jaren geleden optraden in ecosystemen.

De jury: "Hij maakt reconstructies van plotselinge klimaatveranderingen die door natuurlijke processen in het verleden optraden. Het onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de veranderlijkheid van ecosystemen, klimaat en natuurlijke processen op menselijke en geologische tijdschalen. Sluijs concentreert zich met name op klimaatveranderingen in het verleden die lijken op de huidige, waardoor de menselijke invloed (zoals de uitstoot van CO2) in geologische context kan worden geplaatst."

Appy Sluijs is sinds 1 januari 2010 universitair docent aan de Universiteit Utrecht en doet onderzoek naar de relatie tussen CO2 en het klimaat op aarde, bij de vakgroep Palaeo-ecologie van het departement Biologie. Hij ontdekte dat de grote broeikasramp die 55 miljoen jaar geleden veel diersoorten op de zeebodem uitroeide, het gevolg was van een klimaatkettingreactie. Met collega’s won hij in 2007 de Academische Jaarprijs, waarmee een lesmethode over klimaat en klimaatverandering is ontwikkeld. Sluijs heeft zes publicaties in Nature en Science op zijn naam staan.

De KNAW kent de Heineken Young Scientists Awards tweejaarlijks toe aan vijf wetenschappers die excellent wetenschappelijk werk verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers. Voor de prijs komen onderzoekers in aanmerking die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksorganisatie en die niet langer dan vijf jaar geleden zijn gepromoveerd.

De jonge akademie-Leden

Vroege Vogels, VARA


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken