De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Dubbele witte dwergen in de Melkweg

Op zoek naar de levensloop van duo-sterren in het heelal, met Paul Groot, hoogleraar sterrenkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Vormingsgeschiedenis van het Melkwegstelsel

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzoekt astronoom Paul Groot dubbele witte dwergen. Door de ruimtelijke verdeling, leeftijd en massa's van deze extreme duosystemen in kaart te brengen kan een reconstructie gemaakt worden van de totstandkoming van de dubbele ster. Deze kennis kan een sleutel bieden voor nieuwe inzichten in de vorming en vroege geschiedenis van ons Melkwegstelsel.

Witte dwergen

Het merendeel van alle sterren eindigt zijn leven als witte dwerg: de uitgebrande sintel die vroeger de sterkern was. Dit object is ongeveer even groot als de aarde en heeft een enorme dichtheid, meer dan een miljoen keer die van water. Sommige witte dwergen komen samen en vormen een supercompact dubbelsysteem. Tijdens de levensloop van de sterren bewegen ze naar elkaar toe, om elkaar heen draaiend. Het proces van inspiraliseren gaat gepaard met massaoverdracht. Afhankelijk van hoe dit proces van massaoverdracht verloopt, leidt dit tot een samensmelting tot één ster, een (supernova) explosie of een dubbele witte dwerg.

De jonge akademie-Leden

De Jonge Akademie, productie Mediaridders. Embedden mogelijk via www.fastfacts.nl (met minicolleges).


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken