De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Reactie De Jonge Akademie op rapport van Commissie Van Rijn

17 mei 2019

De Jonge Akademie reageert in dit statement op het rapport van de Adviescommissie Bekosting Hoger Onderwijs en Onderzoek. 

De Jonge Akademie is van mening dat het oplossen van knelpunten in het ene vakgebied niet tot meer knelpunten in andere vakgebieden moet leiden. Investering is welkom, maar herverdeling niet.

Ook mag een verschuiving van de tweede naar de eerste geldstroom niet ten koste gaan van de ruimte om vrij, ongebonden onderzoek te kunnen doen.

Ook vindt De Jonge Akademie dat aansluiting op de arbeidsmarkt geen leidend criterium moet zijn voor de bekostiging van universitair onderwijs.

Eerder publiceerde de KNAW en De Jonge Akademie een statement met de uitgangspunten. Beide academies achten abrupte verschuivingen van gelden schadelijk, omdat veel geldstromen binnen het systeem samenhangen. Zo kunnen talent en expertise behouden blijven. Ook gaan wijzigingen dan minder snel ten koste van een bepaald vakgebied. Wijzigingen die worden doorgevoerd, dienen geleidelijk te gaan en elke paar jaar geëvalueerd te worden.


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken