De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Week 5: dagboek van Tjerk Oosterkamp

6 oktober 2012

 Tjerk Oosterkamp Hoe verloopt een week (23 september tot 30 september) van wetenschapper Tjerk Oosterkamp (Universiteit Leiden)? Tjerk Oosterkamp doet onderzoek aan de Universiteit Leiden naar toepassingen van tastmicroscopie, onder meer om individuele eiwitten in celmembranen zichtbaar te maken.

Zondag – 23 sept 2012

We brengen een gezellig weekend door in Zeeland, samen met onze buren. Ondanks de harde wind en het niet zo warme weer, toch lekker met z’n allen naar het strand. Tijdens het bouwen van het noodzakelijke fort ben ik ook een poosje alleen. Ik probeer een beetje helderder te krijgen, of en hoe ik samen met twee collega’s zou kunnen onderzoeken wat er op de nanoschaal gebeurt wanneer een schaats over ijs glijdt. De weerstand die een schaats ondervindt bij het glijden zorgt voor warmte. Is dit genoeg om een laagje ijs te laten smelten?Zouden we dat misschien kunnen filmen of op een andere manier waarnemen? Dat hangt af van de hoeveelheid ijs die smelt en ik probeer in te schatten hoe kansrijk een dergelijk experiment zou zijn. We komen laat terug in Leiden.

Maandag –24 sept 2012

Vanochtend moeten we allemaal weer aan de bak. De komende week is een bijzondere week. Mijn agenda is voor de verandering een keer niet overvol, maar dat kan ook zijn omdat er dingen niet in staan. Bijvoorbeeld dat ik over tien dagen een deadline heb voor een Europees projectvoorstel en dat ik van plan ben om een nieuwe opdracht te formuleren voor het experimentele deel van een college dat ik geef.

Mijn vrouw gaat als eerste van huis, gevolgd door mijn twee oudste zoons. Inmiddels gaan er alweer twee van onze kinderen naar de middelbare school. De twee jongste kinderen breng ik een half uur later naar school. Al meer dan tien jaar doe ik mijn best om één dag in de week thuis te werken. Vroeger was dat nodig om voor de kinderen te zorgen, tegenwoordig is het hard nodig om te voorkomen dat ik al te hard werk. Afgelopen vrijdag legde ik tijdens een bijeenkomst van NWO en KNAW nog uit dat mensen die nu té hard werken hun productiviteit kunnen verhogen door juist minder hard te gaan werken: minder meters, meer focus. Helaas lukt me dat niet altijd.

Vanochtend fiets ik vanaf het schoolplein naar het instituut, samen met de directeur van het spin-off bedrijf dat aan mijn vakgroep gelieerd is. We bespreken de stappen die we moeten zetten om binnenkort een nieuw bedrijf op te richten.
Daarna spreek ik met een fijnmechanicus over zijn berekeningen aan een nieuwe opstelling die we samen aan het ontwikkelen zijn, en de rest van de ochtend met een aantal van mijn promovendi over de dingen die ik het afgelopen weekend heb bedacht.

Lunchen doe ik thuis met de kinderen. ’s Middags lees ik het proefschrift van de promovendus van een collega, speel ik een potje scrabble met mijn dochter die ziek is thuisgebleven, en beantwoord ik een paar e-mails. Later op de middag doe ik boodschappen, kook ik, en bel ik met verschillende mensen om regenjassen te bestellen voor de optocht waar onze turnvereniging in mee loopt aan de vooravond van ‘het Ontzet van Leiden’ op 3 oktober. ’s Avonds wanneer ik de jongste op bed heb, hak ik met de penningmeester en voorzitter van de vereniging de knoop door en plaats ik de bestelling.  Ik ga slapen nadat ik een refereerapport heb geschreven voor een artikel dat al te lang op de stapel ligt.

Dinsdag – 25 sept 2012

Net als elke ochtend gaat om zeven uur gaat de wekker. Ik kleed me maar warm aan, want als ik vandaag geen college had hoeven geven, was ik ziek thuis gebleven. Mijn vrouw zegt er niks meer van. De dag op het lab begint met de wekelijkse werkbespreking. Sommige promovendi laten hun meest recente resultaten zien, en we bespreken welke experimenten we deze week willen inbouwen in de koelmachine, die we op vrijdag weer hopen af te koelen.

Ik neem een half uur voor mijn meest dringende e-mail en met de secretaresse neem ik door waar ik op moet letten tijdens haar vakantie. Ik leg de laatste hand aan de werkcollegeopgaven die mijn studenten straks moeten gaan maken en aan de computerprogramma’s die ze daarvoor gaan gebruiken. Tijdens de lunch luister ik naar een lezing, gegeven door een aantal studenten van onze faculteit die hebben meegedaan aan een honours cursus in Normandië. Na de lunch geef ik drie uur college. Ik ben mijn stem bijna kwijt, dus het komt goed uit dat de studenten tijdens het college een aantal opgaven moeten maken, zowel met potlood en papier als achter de computer.

Op weg naar huis fiets ik langs de atletiekbaan om mijn dochter op te halen. Pas wanneer ik er ben, bedenk ik me dat ze op woensdag atletiek heeft en dat het vandaag pas dinsdag is. Ik kan nog even wat eten voordat ik naar de turnhal ga om training te geven aan een groepje jongens dat ik wekelijks begeleid. Ik plak er een half uur intensieve training voor mezelf aan vast en kom redelijk gesloopt thuis. Ik help de jongste naar bed en ruim een beetje op.

Voor het slapengaan begin ik toch nog aan een artikel dat een postdoc en een collega van me hebben geschreven. Ik wil hen graag snel mijn commentaar toesturen op hun mooie manuscript. Het artikel krijg ik niet af want kort voor middernacht gaat bij mij het licht uit.

Woensdag – 26 sept 2012

Vanochtend werk ik met een van de werkcollegeassistenten aan de practicum opdrachten voor volgende week. Het formuleren van de opdrachten en het uittesten en debuggen van de daartoe benodigde software vergt nogal wat tijd. ’s Middags heb ik een talentvolle derdejaars studente uitgenodigd om in ons laboratorium te komen kijken. Ik vertel haar wat de verschillende promovendi doen.

Samen rekenen we uit hoeveel ijs er zou smelten onder een glijdende schaats. Op papier blijkt het erg veel uit te maken hoe ruw het ijs is en hoe koud het ijs om te beginnen is. Dit kan een grappig experiment worden. Misschien kan ik het samen met een paar studenten organiseren. Ik zou het heel leuk vinden om hier voor de Olympische Winterspelen iets meer aan te doen. Tussendoor heb ik een afspraak over het verhuizen van een grote experimentele opstelling die niet langer gebruikt zal worden in ons laboratorium. Aan het einde van de middag haal ik mijn dochter op bij de atletiek.  Mijn vrouw heeft heerlijk gekookt. We eten gezellig met z’n allen, ik help bij huiswerk, doe wat e-mail, schrijf aan het dagboek.

Donderdag – 27 sept 2012

Vandaag en morgen is mijn vrouw op retraite in het oosten van het land voor haar werk. Ik breng de kinderen naar school. Ik bel heel even de notaris om te informeren of mijn collega en ik langs kunnen komen om de statuten voor de nieuwe BV te bespreken. We hebben geluk, per 1 oktober verandert de wetgeving rond het oprichten van een bedrijf. De notaris wil dat graag uitleggen.

Tijdens de lunch spreek ik samen met een masterstudent samen met twee collega's over het magnetisme dat zij in hele kleine goudstaafjes hebben ontdekt. Tot nu toe ziet het ernaar uit dat wij met onze meetopstelling hier een interessante meting aan zouden kunnen toevoegen.

Na de lunch help ik een promovendus met zijn metingen aan de trillingen.  Vergadering over aanpassingen aan het 1e jaars practicum omdat we >100 eerstejaars hebben. Ik geef uitleg over een veelgebruikt computerprogramma aan een medewerker van het practicum. Ik haal mijn dochter op van de vioolles en haal de jongste bij een van de buren verderop in de straat. Schuif de ovenschotel die mijn vrouw heeft gemaakt in de oven.

’s Avonds ga ik naar de informatieavond van de middelbare school over de uitwisseling met een Franse middelbare school waar mijn oudste zoon aan mee gaat doen. Thuisgekomen speel ik een potje schaak met mijn jongste zoon, help ik mijn tweede zoon met zijn Frans. Ik ben vanavond te laat voor mijn eigen turntraining, maar pik nog wel de laatste drie kwartier van de training mee. Ik kom desondanks toch thuis. Tot kwart over elf werk ik aan mijn dagboek om daarna werk te gaan maken van de projectaanvraag. Die schiet lekker op en ik besluit om hem maar helemaal af te maken. Om vier uur ’s ochtends rol ik mijn bed in.

Vrijdag – 28 sept 2012

Om zeven uur gaat de wekker. Dat is niet zo fijn. Wanneer de kinderen alle vier naar school zijn, stap ik op de fiets naar de brandweerkazerne in onze wijk. Ik heb beloofd mee te denken over het bouwen van de kar die onze turnvereniging door de straten gaat duwen tijdens de Taptoe, de optocht op de avond voor de viering van het ‘Leidens Ontzet’. De tweede helft van de ochtend ben ik bij de notaris om de oprichting van ons nieuwe bedrijf te bespreken. ’s Middags help ik bij het eerstejaars  practicum.

’s Avonds breng ik mijn oudste twee zoons en een jongen uit de buurt naar een van de vier snowboardlessen die zij via school in Zoetermeer mogen volgen. De laptop is mee en er is genoeg e-mail te beantwoorden.

Zaterdag – 29 sept 2012

De zaterdag is  bij ons thuis de dag waarop veel boodschappen gedaan worden, mijn dochter naar atletiek gaat, mijn jongste naar paardrijles en de oudste een rugbywedstrijd speelt. Vandaag komt daar onze jaarlijkse buurt-barbecue bij. Ik heb die tien jaar georganiseerd, maar dit jaar heeft mijn oudste zoon dat van me overgenomen. Het begint met het samen opbouwen van twee enorme tenten. Veel buurtgenoten helpen mee en het is erg gezellig.

Zondag – 30 sept 2012

’s Ochtends gaan we naar de kerk, ’s middags ruimen we de laatste spullen van de buurt bbq op en ga ik met de kinderen naar de brandweerkazerne om aan de kar van de turnvereniging te klussen. Het wordt prachtig. Epke Zonderland maakt meer dan levensgrote salto's over een mooi verlichte rekstok heen. Deze kar gaat ons zeker een prijs opleveren!

Onderzoek Tjerk Oosterkamp

KNAW


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken