De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Week 34: dagboek van Hilde Geurts

15 mei 2013

Hilde Geurts, fotografie Milette RaatsWeekdagboek van een wetenschapper: Hilde Geurts (UvA) van 6 - 12 mei 2013. Hilde doet onderzoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen autisme en ADHD.

Maandag

Wakker worden in een villa op een heuvel in San Sebastian, deze week begint goed. De afgelopen week met een groot deel van onze onderzoeksgroep (genaamd d’Arc) naar een autisme congres in San Sebastian geweest. Dit congres is normaliter in de Verenigde Staten, maar nu het in Europa was konden we met een grote delegatie gaan. Gezamelijk een villa gehuurd omdat het heel veel goedkoper en ook nog gezelliger is dan met zijn allen in een hotel zitten. Een deel van de groep is zondag al vertrokken en met de mensen die over zijn eerst ontbeten in de stad en daarna richting het vliegveld. In de bus het congres (nogmaals) geëvalueerd. Voor enkelen was het de eerste keer op een internationaal congres en ook de eerste keer dat ze hun onderzoek presenteerden. We hebben goede feedback gehad op de resultaten die we presenteerden dus die feedback kunnen we mooi gebruiken om enkele artikelen die we deze maand over deze resultaten willen opsturen nog wat aan te scherpen. Eén van de onderzoeksassistenten heeft het congres gebruikt om eens goed te bedenken waarover ze nu graag haar promotieonderzoek zou willen doen. Ze is Amerikaanse en gezien dat ze graag ook haar diploma’s wil behalen om als klinisch psycholoog aan de slag te mogen gaan, zal ze haar promotieonderzoek waarschijnlijk in de VS moeten doen. Wij willen haar graag hier houden en ze wil ook graag blijven dus we hebben in het vliegtuig zitten brainstormen of we niet een onderzoeksproject samen met collega’s uit de VS zouden kunnen vormgeven. “To be continued” dus. De rest van de dag vooral aan het reizen geweest, beetje zitten lezen in het vliegtuig (“toevallig” een roman met iemand met autisme in de hoofdrol) en in de bus terug naar Amsterdam snel wat mailtjes beantwoord. s’ Avonds vooral bijgekletst met het thuisfront. Een congres is altijd leerzaam en leuk, maar ook ongelofelijk vermoeiend. Iedereen gaf aan dat ze op het einde van het congres een vol hoofd hadden en steeds meer moeite kregen om nog nieuwe informatie op te nemen. Gelukkig hebben we handouts en allerhande mailadressen om met een aantal onderzoekers nog eens van gedachten te wisselen.

Dinsdag

Half 7 wakker door fluitende vogels en gezien dat het werk zich altijd ophoopt als je een paar dagen weg bent direct aan de slag. Mailen met studenten, collega’s, ethische commissies etc. Tussendoor even een nieuw huurcontract ondertekenen (en als pauze een half uurtje door het nieuwe Rijksmuseum dwalen) omdat we volgende week gaan verhuizen. Ik zit dus thuis aan tafel met mijn laptop omringd door verhuisdozen en in het nieuwe huis zal ik zowaar een echte werkplek hebben, een primeur. Een promovendus gaat vandaag haar eerste artikel (over de ontwikkeling en individuele verschillen van dagelijkse problemen bij kinderen met autisme) opsturen dus ik heb nog één keer haar artikel en brief naar de editor doorgenomen en van feedback voorzien. Hetzelfde geldt voor een oud-student. Haar brief aan de editor ook van feedback voorzien zodat ook zij haar artikel (over kwaliteit van leven van mensen met autisme) op kan sturen naar het tijdschrift.

Om 11 uur gebeld met een medewerker van de Balie in verband met een discussie avond op 27 mei over de nieuwe DSM, het psychiatrische handboek wat als leidraad dient voor het stellen van diagnoses. Ik zal iets vertellen over de veranderingen in de nieuwe DSM in verband met de diagnose autisme omdat er vrij veel gaat veranderen. Daarna door met mijn mail van het Dr. Leo Kannerhuis. Naast dat ik op de afdeling psychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) werk als onderzoeker en docent, werk ik ook op de afdeling onderzoek van het Dr. Leo Kannerhuis. Dit is een in autisme gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg instelling. Eerst werkte ik hier ook als neuropsycholoog in verband met onder andere diagnostiek en behandeling, maar nu werk ik vooral op de afdeling onderzoek. Het werken met clinici en het zelf doen van klinisch werk versterkt het onderzoek enorm en zorgt hopelijk ook voor dat onderzoeksresultaten eerder hun weg vinden naar de patiëntenzorg. Voor de zorg gaat onderzoek eigenlijk nooit snel genoeg want het liefste zouden we een nieuwe interventie snel willen kunnen toetsen en gebruiken, maar voordat we een interventie echt goed hebben onderzocht zijn we snel alweer enkele jaren verder terwijl er juist nu per direct behoefte is aan het in kunnen zetten van die interventie. De mailwisseling met de manager van de onderzoeksafdeling van het Dr Leo Kannerhuis gaat ook nu weer over hoe we kunnen zorgen dat er wat minder een kloof is tussen het onderzoek en de dagelijkse praktijk van de klinische werkvloer  (NB Leo Kanner is de persoon die autisme voor het eerst heeft beschreven).

Door met het verwerken van de vragen in mijn UvA mail want een andere promovendus is bezig haar eerste (overzichts)artikel te schrijven. Ik voorzie de eerste versie van haar inleiding van commentaar voordat ik het stuk (een meta-analyse over het effect van medicatie op cognitie bij mensen met ADHD) naar haar andere begeleider doorstuur. Het is altijd leuk om te zien dat de maanden werk in het op een rijtje krijgen van de literatuur nu langzaam vorm gaat krijgen in een artikel. Ook nog de “proofs” goedkeuren van een artikel dat een half jaar geleden is geaccepteerd (voor de verandering weer over autisme, maar het bijzondere is dat dit we geen verschillen vinden tussen de mensen met autisme en mensen zonder autisme in taakprestatie [een zogenaamde nulbevinding] en die zijn altijd lastig te publiceren). Ivm een project met een verpleeghuisarts de ethische overwegingen op een rijtje gezet om alles in te kunnen dienen bij ethische commissie. Voor een ander project samen met de promovendus een reactie geschreven voor de ethische commissie omdat de commissie nog enkele goede vragen had over het project. Nakijken van een resultaten sectie van een mastherthese ivm een afspraak morgen om dit met de studente te bespreken. Bellen met een collega Jonge Akademie lid in verband met het project “Vijftig tinten wetenschap” om de begroting voor een subsidie aanvraag door te spreken. Dit is echt zo’n dag waarop ik van alles kan afstrepen op mijn to-do lijst, altijd prettig! 's-Avonds met mijn nicht uit eten bij de Thai om samen te brainstormen over het organiseren van een neven en nichten dag.

Woensdag

De werkdag start om 7 uur. Vandaag mijn declaraties gaan doen, een klus waar ik altijd tegen opzie. Opzoeken wanneer ik allemaal gereisd heb, bonnetjes zoeken en kopiëren, ik moet nog zorgen dat ik van mijn OV-chip uitdraaien kan krijgen etc. Suffe klusjes dus. Tussendoor overleg met één van de promovendi over haar meta-analyse en de door haar geschreven inleiding. Vier uur (ja vier uur!) verder en ik heb eindelijk alle declaraties ingediend. Nu dan eindelijk echt aan het werk, maar wel nog even snel met mijn kamergenoot een lekkere kop koffie halen. Overleg met nieuwe onderzoeksassistent en de huidige onderzoeksassistent om in te plannen hoe het inwerkprogramma zal zijn voor een EEG project bij volwassenen met autisme. Gelukkig blijft de huidige onderzoeksassistent in de buurt want ze zal starten met een promotieproject bij een collega. De nieuwe onderzoeksassistent heeft gedurende haar studie al bij verschillende projecten van de onderzoeksgroep meegelopen dus ze weet al goed hoe we werken. Paper (autisme, verslaving en ADHD is dit keer het thema) van een collega lezen en van commentaar voorzien en nog een afspraak met een uitgever die me komt polsen over de mogelijkheden van het redigeren/schrijven van een boek. Ik denk dat ik het wel ga doen, maar moet nog even kijken of het echt in het komende academische jaar in de tijdsplanning bij past.

Afspraak met een student over haar masterthese. Ze had de resultaten opgeschreven maar ik vroeg me af of het allemaal wel klopte dus we hebben samen naar de data gekeken en er bleken forse fouten in haar databestand te zitten. De somscores van de vragenlijsten waren verkeerd berekend (ongedefinieerde missing values) en er kwamen waardes uit die helemaal niet konden (maximale mogelijke score was rond de 60 en ze had scores van tussen de 200 en 400 in haar data bestand) maar de studente had de analyses gerund zonder eerst te kijken hoe haar data er nu eigenlijk uitzagen. Haar fout was makkelijk op te lossen en ik ben dus benieuwd naar haar nieuwe en correcte uitkomsten. Door met het verslavingspaper van de collega, tenminste dat was het plan maar de ouders van mijn Amerikaanse onderzoeksassistent zijn er en ze willen wel eens zien wie ik nu ben.

Deze week zullen we ook starten met onze neuroimaging (MRI) studie want de eerste deelnemers met een autisme diagnose zullen deze week echt gescanned gaan worden. De postdoc heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het bepalen van de te gebuiken sequenties, de af te nemen taken (veel geprogrammeerd dus), het piloten van de taken en scanprocedure en aan het benaderen van de deelnemers. Het neuroimaging project is een onderdeel van mijn “Autism & Aging” VIDI project en in het afgelopen jaar hebben al ruim 60 mensen met (en zonder) autisme mee gedaan aan het eerste deel van deze studie waarin er allerhande vragenlijsten, een interview en met name veel cognitieve testen worden afgenomen. We willen zien of onze eerdere bevindingen bij een kleine groep ouderen met autisme nu echt hout snijden (kan het worden gerepliceerd of niet?) en onderzoeken een aantal specifieke nieuwe onderzoeksvragen. De postdoc komt langs om te vertellen dat één van de deelnemers heeft afgezegd. Dat is balen want het is lastig om op zo’n korte termijn een tijdslot weer op te vullen en een tijdslot van de MRI scanner kost veel geld. Hij gaat dus op jacht naar iemand die misschien toch nog gescanned zou kunnen worden dus we hebben even gebrainstormed wie dat zou kunnen zijn. Ook nog even nagekletst over het congres. Hij is zeer ervaren in imaging studies (heeft zowel naar structurele en functionele hersenontwikkeling onderzoek gedaan bij zowel kinderen als ouderen en bij verschillende psychiatrische groepen), maar het autisme veld is nieuw voor hem dus hij heeft nu snel een overzicht gekregen wat allemaal de hete hangijzers zijn in het autisme imaging veld. Daarna nog even wat mail afgehandeld en naar huis. Kranten gelezen en even langs ons nieuwe huis geweest om te kijken wat we voor volgende week vrijdag nog allemaal moeten doen. Daarna uit eten bij een buurtrestaurantje en een lange to-do lijst voor de verhuizing gemaakt maar deze to-do lijst is dus niet werkgerelateerd. De ene to-do lijst werd dus korter vandaag maar een nieuwe lange to-do lijst ontstond.

Donderdag

Hemelvaartsdag en de universiteit is vandaag en morgen dicht. Zowel ik als een aantal anderen hadden dat niet helemaal door dus hadden gewoon afspraken gepland maar die zijn dus allemaal verzet. Nu eindelijk het artikel van mijn collega verder aflezen, ben toevallig toch met hem over andere dingen aan het mailen (ook hij zit dus om half 8 in de ochtend zijn werk mail eens bij te werken) dus dan kan ik direct mooi het stuk naar hem doorsturen. De Jonge Akademie beursaanvraag en begroting bekeken en weer naar de penvoerder gestuurd. Even een paar verhuisdozen inpakken en dan weer verder met een artikel van de onderzoeksassistent die met haar poster zo’n succes had op het congres in Spanje. We laten vooral het gebruik van een voor dit veld nieuwe manier zien om naar de relaties tussen symptomen (in dit geval obsessies en compulsies en het stereotype en repetitieve gedrag) te kijken en zijn aan het zoeken wat nu de meest centrale boodschap is aangezien er meerdere interessante hypotheses uit dit onderzoek naar voren komen. Artikel doorgelezen en ik ga het allemaal even laten bezinken en er morgen nog een keer naar kijken en ga door met een manuscript van één van de promovendi. Ze heeft bijna haar enorm grote gedragsinterventie studie (bij tieners met ADHD) afgerond en zal het komende half jaar druk bezig zijn met alles opschrijven. Dit is haar tweede manuscript en zodra ik feedback heb gegeven gaat het door naar haar dagelijks begeleider, een collega uit Leuven, zodat als de promovendus terug is van vakantie ze mooi weer verder kan met het manuscript.

Even afgeleid om dat er tijdens het typen van dit verhaal een muis door de keuken rent, die kwam vast even afscheid nemen want overdag zien we normaliter geen muizen (ik dacht eigenlijk dat we sowieso geen muizen meer hadden, maar dat terzijde). Nou nu eindelijk aan de slag met een meta-analyse die ik zelf aan het opschrijven ben. Het paper had goede reviews gekregen maar was helaas wel afgewezen (85% van de artikelen wordt bij dit journal nadat het gereviewed is afgewezen). Je kan zien dat de reviewers echt de moeite hebben genomen om naar het stuk te kijken en dat hoort zo, maar is niet altijd het geval. De feedback van de reviewers is dus enorm bruikbaar om er een beter stuk van te maken en ik ga maar eens een start maken met het verwerken van die feedback. Alle opmerkingen doorgenomen en er bij gezet wat ik graag met de opmerkingen zou willen doen zodat er met de co-auteurs overlegd kan worden of ze het hier mee eens zijn.
Nog wat lopen neuzen op internet om te kijken welke “clinical graduate schools” goed zijn en welke onderzoekers er zitten zodat ik samen met de Amerikaanse onderzoeksassistent kan kijken waar ze nu het beste naar toe zou kunnen. Her en der tusendoor nog wat mailtjes beantwoord en nieuwe vragen gesteld. Goedkeuring van de ethische commissie voor onze longitudinale studie bij tieners met autisme is binnen, dus nu kan het voorstel doorgestuurd naar de onderzoekscommissie van de klinische instelling waar de promovendus werkt. ‘s Avonds gezellig eten & kaarten met familie.

Vrijdag & Zaterdag

Geen werk, nou ja wel werk, maar niet voor de UvA of het Dr. Leo Kannerhuis. Verhuisdozen ingepakt. Een papierversnipperaar gekocht en admininistratie van voor 2007 uitgezocht om te zien wat vernietigd mag worden en wat niet. Zakken vol zooi gaan weg, dus dat hoeft allemaal niet meer verhuisd. Ik dacht dat de kleren allemaal al waren uitgezocht (ivm inzamelingsactie voor Syrië), maar er kan toch nog meer weg. Tussendoor wel de mail gechecked, maar de mail valt enorm mee deze week omdat er veel mensen op vakantie zijn. Gelukkig ook nog wat tijd voor het gewone zaterdag ritueel (o.a. uitgebreid de kranten lezen). Na twee dagen verhuisdozen inpakken en opruimen, nu spierpijn. Normaliter sport ik drie keer per week, maar deze week helaas niet. Alhoewel, helaas...een verhuizing voelt ook als sport. ‘s Avonds alleen puf om suffe films te kijken en nog wat te liggen lezen.

Zondag

Het is half acht en lekker rustig ondanks dat ik in het centrum van Amsterdam woon. Zondagochtend is altijd een goed moment werkdingen te doen waarbij je je goed moet concentreren. Op de agenda staat het lezen van een proefschrift om vragen te bedenken voor de verdediging. Daar ben ik wel een paar uur mee zoet want ik vind het altijd het leukst om overkoepelende vragen te stellen in plaats van in te zoomen op de bevindingen van één specifiek hoofdstuk. Voor een psychologie/pedagogiek proefschrift is het ook dik, negen empirische hoofdstukken (waarvan 5 reeds gepubliceerd). Ik heb het enkele maanden terug al gelezen en had wat aantekeningen gemaakt bij het manuscript, maar helaas het manuscript heb ik blijknaar ergens in een verhuisdoos gestopt. De muis komt weer even kijken, wel brutaal zo op klaardichte dag. Enkele vragen bedacht, want ik ben mogelijk één van de laatsten die een vraag mag stellen (toch meer over één hoofdstuk dan gepland) en dan nu gewoon laten rusten om te zien of ik donderdag de hoofdvraag nog wat mooier kan formuleren of toch nog breder kan trekken. Mail bijgewerkt dus nu (14:00) weer tijd voor nog meer verhuisdingen regelen en dan misschien weer even opnieuw nadenken over het symptomen paper. Deze week is eigenlijk niet echt een standaardweek, terugreis van een congres, een aantal dagen waarop de universiteit dicht is dus geen afspraken en een verhuizing.

 

 


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken