De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Niet iedereen die zwerft is verloren. Nathalie Katsonis op SciencePalooza

18 september 2015

Wetenschappers met een buitenlandse achtergrond en Nederlandse wetenschappers in het buitenland kunnen als beste beschrijven hoe het is om in Nederland onderzoek te doen in vergelijking tot andere landen. Waarin is Nederland bijzonder en waar loop je zoal tegenaan? Wat zijn de voordelen van het Nederlandse wetenschapssysteem en wat is in andere landen beter?

In de serie op wetenschapsblog Sciencepalooza lees je persoonlijke ervaringen en overwegingen over de grenzen heen. Leden van De Jonge Akademie dragen bij aan de serie.

Nathalie Katsonis:

Voor het eerst maakte ik kennis met de Nederlandse wetenschap bij toeval, zoals goede dingen meestal gebeuren. Tien jaar geleden bezocht Ben Feringa Parijs voor een werkweek met zijn groep en na mijn presentatie bood hij mij een postdoc-positie aan. Nog steeds maak ik grapjes met ex-collega’s over dit moment, omdat ik oorspronkelijk dacht dat Ben een postdoc was. In Frankrijk gedragen professoren zich meestal heel erg formeel. Ik accepteerde deze positie op instinct, omdat ik de easy-going, enthousiaste en internationaal georiënteerde houding erg waardeerde. In wetenschap is het ook zo dat je soms instinctief weet dat iets een goed idee is, maar nog niet kunt aangeven waarom. Als wetenschapper kreeg ik veel vrijheid om creatief te zijn. Ik herinner me de besprekingen met andere postdocs op zondag in het lab, te veel koffie drinken en praten over moleculaire motors, supramoleculaire chemie en nanotechnologie, bedenkend dat het goed voelt om een onderzoeker te zijn! Een aantal jaren later is mij een positie aangeboden in Toulouse als hoofdonderzoeker voor CNRS, het Franse Instituut voor Wetenschappelijke Onderzoek. Het was een goede positie, maar als je eenmaal intellectuele vrijheid hebt geproefd in jouw onderzoek, dan wil je deze niet meer kwijt.

Lees verder op sciencepalooza.nl

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Columns

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken