De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Zes leden en alumnileden ontvangen prestigieuze VICI-beurs

16 februari 2015

Maar liefst twee leden, Femius Koenderink en Dolf Weijers en 4 alumnileden (Eveline Crone, Oscar Gelderblom, Amina Helmi, Lieven Vandersypen ) van De Jonge Akademie hebben de prestigieuze VICI-beurs gekregen. De Vernieuwingsimpuls biedt persoonsgebonden financiering aan talentvolle, creatieve onderzoekers. Het financieringsinstrument maakt het mogelijk onderzoek naar eigen keuze te doen.

Zie ook: Website NWO

The neural signature of self-concept development in adolescence
Prof. dr. E.A.M. (Eveline) Crone (v), UL - Ontwikkelingspsychologie
Adolescenten hebben een veranderend zelfbeeld en zijn daardoor extra gevoelig voor andermans mening. Dit kan hun vorming in de maatschappij soms belemmeren. Nieuwe inzichten uit hersenonderzoek laten zien dat verschillende aspecten van het zelfbeeld in het brein aanwijsbaar zijn. We onderzoeken hoe deze hersengebieden zich ontwikkelen in adolescenten.

The Dynamics of Inclusive Finance in the Netherlands, 1750-1970
Prof. dr. O.C. (Oscar) Gelderblom (m), UU - Social and economic history
Samenlevingen zijn beter af als bedrijven tegen lage kosten kunnen betalen, lenen, sparen en verzekeren. Dat is minder makkelijk dan het lijkt. We onderzoeken het financieringsgedrag van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf sinds 1750 om te bepalen hoe banken, overheden en ondernemers zelf daaraan bijdroegen.

Galactic Archaeology in the Gaia era: Discovery and characterization of fossil records to uncover the history and distribution of mass of the Milky Way
Prof. dr. A. (Amina) Helmi (v), RUG - Astronomy, astrophysics
Dankzij de recentelijk gelanceerde Europese Gaia satelliet kunnen we de komende 5 jaar de vormingsgeschiedenis van de Melkweg ontrafelen. Gaia stelt ons in staat de resten van de bouwstenen van ons sterrenstelsel te vinden, zodat we kunnen reconstrueren hoe deze is gevormd en wat in detail de massaverdeling is.

Hybrid nanophotonic architectures for ultrafast quantum optics
Prof. dr. A. F. (Femius) Koenderink (m), FOM/AMOLF - Nanofysica/technologie
Dat een enkel molecuul een enkel lichtdeeltje kan uitzenden, absorberen, of verstrooien ligt aan de basis van hoe wij onze wereld waarnemen, verlichten, en elkaar klassieke of quantum-beveiligde informatie toesturen. Een kruisbestuiving van miniatuur spiegelpaleizen en nanoschaal radioantennes moet informatieverwerking met pakketjes van enkele fotonen ultrasnel, ultra-efficiënt en ultra-breedbandig maken.

Quantum simulation on a chip
Prof. dr. ir. L.M.K. (Lieven) Vandersypen (m), TU Delft - Nanophysics/technology
Materialen en moleculen zijn al gauw te ingewikkeld om uit te rekenen op computers. De onderzoekers gaan daarom complexe materialen en moleculen nabootsen en meten in het lab, met nanotechnologie. Zij hopen om nieuwe inzichten te verwerven die kunnen leiden tot betere medicijnen en schonere technologie.

The biochemical and evolutionary basis of specificity in plant hormone responses
Prof. dr. D. (Dolf) Weijers (m), WUR - Plant Science
Het hormoon auxine stuurt een groot aantal verschillende groeiprocessen aan, en is daardoor bepalend voor de ontwikkeling van planten. Door de structuur, werkwijze en evolutie van een familie van gen-schakelaars te bestuderen, zullen de onderzoekers proberen te achterhalen hoe die multifunctionaliteit werkt en tot stand is gekomen.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken