De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Winnende high speed filmpjes bekend

12 januari 2012

Een internationale vakjury koos uit 2400 inzendingen acht beste korte films van ongeveer 30 seconden die gemaakt zijn met high speed camera's als onderdeel van het Vliegkunstenaars project van Wageningen University, onder leiding van David Lentink.

David LentinkDe winnende filmpjes zijn te zien op YouTube .

De jury bestond uit Bas Haring, hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden, Rob van Hattum, directeur wetenschap VPRO en creatief directeur NEMO, Steve Romano, bekend van opnames voor National Geographic, BBC, Discovery Channel, Hollywood Studio’s en bovendien director of photography and camera van Velocity Media Systems en David Lentink zelf.

Enkele jurycommentaren bij de beste films:

Duif als engel door Willem Hoebink en Xander van der Sar. Voor jurylid Steve Romano lijkt de vlucht van de duif een studio-opname, zeker “omdat het in de praktijk erg lastig is voor elkaar te krijgen een vogel vlak over de camera te laten vliegen.” Ook Rob van Hattum is lovend: “Je kunt je voorstellen hoe engelenvleugels eruit zouden zien. Een prachtige prestatie waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten.”

Dwarrelende gans door Hans de Koning en Lodewijk van Eekhout vanuit een vogelkijkhut in de Oostvaardersplassen.
David Lentink: “De gans vliegt even ondersteboven tijdens de landing, terwijl de kop horizontaal blijft, en dus de nek 180 graden gedraaid is: wat is daar het nut van? Deze video laat voor het eerst in slow-motion zien hoe dit whiffling in zijn werk gaat.”

Zijn alle mussen aardig? door Liset Karman en Cees Keyer. Filosoof Bas Haring constateert dat in dit vredelievende tafereeltje “de hardvochtige werkelijkheid toont van strijd tussen die zogenaamde lieve vogeltjes.”

Vlieg in salto door Joris Schaap en Emile van Wijk. Steve Romano hierover: “Dit filmpje toont wat je oog niet kan zien.”
Ook David Lentink is onder de indruk: “Hebben kleinere insecten minder controle over hun vlucht? Onderzoek aan fruitvliegen laat zien dat ze tijdens een ontsnappingsreactie eerst wegspringen, om vervolgens al tuimelend hun vluchtcontrole te hervinden. Deze film illustreert dit gedrag voor een grotere vlieg, met als opmerkelijk verschil dat de gehele manoeuvre bijzonder snel onder controle is.”

Koolmees als kunstenaar door Remco Brand en Ansa Fiaz in het Arboretum in Wageningen. Steve Romano ziet in de opname de opzienbarende vliegtechniek van de koolmees.

Het Team Vliegkunstenaars won onder leiding van David in 2010 de Academische Jaarprijs. Met het bijbehorende bedrag van 100.000 euro, aangevuld door eenzelfde bedrag van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, schafte het team hogesnelheidscamera’s aan. Dat waren dertig consumentenvideocamera’s van het type Casio EX-F1, en een kostbare professionele Phantom high speed camera. Het team ontwikkelde speciale opleidingsprogramma’s voor onder meer het gebruik van de camera’s door ongeoefende liefhebbers en belangstellenden die op deze manier de kans kregen om bijna onmogelijk te filmen taferelen in de vliegende natuur vast te leggen. De camera’s werden twee dagen aan groepjes deelnemers uitgeleend. De uitleen aan eerdere deelnemers gaat nog twee jaar door, om hun filmtechnieken te perfectioneren met naar verwachting veelbelovende beelden als resultaat.

Zie ook www.wageningenur.nl/nl/show/Internationale-vakjury-vol-lof-over-high-speed-dierenfilmpjes-van-amateurs.htm

Op 11 januari zond het wetenschapsprogramma Labyrint van de VPRO/NTR een speciale aflevering uit met aandacht voor de deelnemers aan het Vliegkunstenaars-project en hun films.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken