De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Wetenschap is Mensenwerk

3 maart 2013

Nieuwe regels voor wetenschappelijke integriteit? Op 21 september jl. presenteerde de Adviescommissie onderzoeksgegevens in de wetenschap van de KNAW (kortweg de commissie-Schuyt) haar eindrapport Zorgvuldig en integer omgaan met wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Lid van De Jonge Akademie Herman Paul geeft aan dat wetenschap mensenwerk is.

Fotografie Milette RaatsHet advies was meteen aanleiding tot felle discussie. De Akademische Boekengids van maart 2013 geeft een samenvatting van de bevindingen van de commissie, alsook een discussie tussen de hoogleraren Frank Miedema, Jan P. Vandenbroucke en Herman Paul, waarin ze naar aanleiding van het rapport ingaan op fundamentele kwesties met betrekking tot de praktijk en de problemen van het hedendaagse wetenschappelijke bedrijf.

Herman Paul schets in zijn bijdrage aan dit artikel, 'wetenschap is mensenwerk', een stuk geschiedenis rondom integriteit in de wetenschap en geeft aan: ‘Als wetenschappers rond 1900 werden geprezen, dan betrof die lof hun persoon en de karaktereigenschappen die zij in hun werk etaleerden.'

 

 

 


 

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken