De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Vici voor Bettina Speckmann, Joost Hoenderop en Tjerk Oosterkamp

5 februari 2013

NWO verstrekt aan 32 toponderzoekers de prestigieuze Vici-beurzen toe. Deze wetenschappers krijgen elk anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Deze ronde behoren drie leden van De Jonge Akademie tot de gelukkigen: Bettina Speckmann, Joost Hoenderop en Tjerk Oosterkamp.

Hun onderzoeksvoorstel betreft:

Bettina: Patronen in verplaatsingen. Alles om ons heen is in beweging en ondergaat verandering: mensen, orkanen, rivieren en gletsjers. Moderne sensoren registreren dit allemaal en genereren bergen data. In het onderzoek worden efficiënte meetkundige algoritmen ontwikkeld om patronen in deze data te vinden.

Tjerk: Eiwitten op de tast ontrafelen. Om de werking van eiwitten te begrijpen komt het op de details aan, zeker wanneer verschillende eiwitten samenklitten. De onderzoekers ontwikkelen een microscoop die op de tast MRI-signalen voelt, en daarmee afzonderlijke atomen kan gaan onderscheiden.

Joost: De kracht van magnesium. Magnesium is cruciaal voor veel fysiologische processen in ons lichaam. De magnesiumbalans is verstoord bij ziekten als diabetes en vaak ook als gevolg van medicijngebruik. Met mijn onderzoek ga ik de moleculaire kracht van dit belangrijke mineraal ophelderen.

Vici, gericht op gevorderde onderzoekers, is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls,. De andere twee zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vidi (voor ervaren postdocs). NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Voor het eerst zijn de Vici-aanvragen beoordeeld door een commissie die wetenschapsbreed is samengesteld. De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Vici geeft onderzoekers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen en vijf jaar lang onderzoek te doen. Hiermee is Vici niet alleen een impuls voor de onderzoekers die zelf een Vici krijgen, maar creëert NWO ook ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers.

Dit jaar schreven 218 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. 128 wetenschappers werden uitgenodigd om hun voorstel verder uit te werken.

 Bron en meer informatie:

• NWO, Afdeling Voorlichting en Communicatie
• t.: +31 (0)70 344 07 41, voorlichting@nwo.nl
• www.nwo.nl/vi

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken