De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

VICI-Subsidie voor André Aleman & Mirjam Ernestus

2 januari 2012

De prestigieuze Vici-subsidie is toegekend aan André Aleman (RUG) en Mirjam Ernestus (RUN). Dit geldbedrag is bestemd voor excellente, ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld en daarmee een vooraanstaande positie innemen op nationaal en internationaal niveau. De subsidies worden verzorgd door NWO.

Vici-wetenschappers behoren tot de toponderzoekers van Nederland en jaarlijks worden slechts 3 à 4 van dergelijke subsidies toegekend per wetenschapsgebied. Bepalend is dat Vici-laureaten hebben bewezen dat ze anderen kunnen overtuigen van de oorspronkelijkheiden buitengewone potentie van hun creatieve ideeën, hetgeen blijkt uit publicaties in toptijdschriften en fondsenwerving. Bovendien moeten ze fungeren als stimulerende en succesvolle coach voor jonge onderzoekers.

Onderliggende mechanismen van apathie bij schizofrenie

Aleman heeft de Vici-subsidie ontvangen voor zijn onderzoek naar de onderliggende mechanismen van apathie bij schizofrenie, waarbij hij onderscheid maakt tussen twee vormen van apathie. Hij zal dit onderzoeken met behulp van hersenscans en met neurostimulatie (transcraniële magnetische stimulatie). Apathie is ook een probleem bij andere psychiatrische en neurologische stoornissen, zoals depressie en beginnende dementie. Lees verder op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.

Leren van uitspraakvarianten in een buitenlandse taal 

Mirjam Ernestus heeft haar Vici-subsidie gekregen voor het doen van onderzoek naar het leren van uitspraakvarianten in een andere taal, aan de hand van expirimenteel onderzoek en het gebruik van computermodellen. Wie een vreemde taal leert, moet verschillende uitspraakvarianten van woorden in die taal leren verstaan. Eén van de dingen die je als 'vreemdetaalleerling' onder de knie moet  krijgen, zijn de gereduceerde uitspraakvarianten. Want iedereen die een taal goed spreekt, raffelt veelvoorkomende woorden af en  zegt dingen als cpute in plaats van computer (in het Engels) of Neland in plaats van Nederland.  Lees verder op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken