De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

UHD’s mogen promotor worden

9 juni 2017

Op 6 juni 2017 heeft de Eerste Kamer unaniem besloten dat ook universitaire hoofddocenten (UHD’s) promoties mogen verlenen. Eerder mochten alleen hoogleraren dat. De Jonge Akademie is blij met de vernieuwing: zij pleit sinds 2010 voor uitbreiding van dit 'ius promovendi', onder andere in het advies Rendement van talent.

De colleges voor promoties op de universiteiten hebben de mogelijkheid het ius promovendi voor onbepaalde tijd aan een UHD te verlenen. Vervolgens beslist het college per geval wie de promotor van een specifieke kandidaat wordt. Bij elk promotietraject door een UHD blijft altijd ook een hoogleraar betrokken. De Jonge Akademie hoopt dat universiteiten veelvuldig gebruiken zullen maken van de nieuwe mogelijkheden. Dat levert meerdere voordelen op:

  • UHD’s die ook promotor zijn, hebben betere kansen grote internationale beurzen binnen te halen. Dit is aantrekkelijk voor de universiteiten waar zij werken.
  • Promovendi kunnen makkelijker een promotor krijgen die dicht op hun eigen onderzoeksterrein zit.
  • Nederland sluit beter aan bij landen waar waar UHD’s al langer als promotor mogen optreden. Zo wordt het aantrekkelijker voor UHD’s om in Nederland te komen werken.
  • Kleine vakgebieden zonder hoogleraar kunnen zo makkelijker toch promoties opleveren.

Zie ook

Zie ook eerdere (opinie)stukken van De Jonge Akademie over dit onderwerp:

Overig

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken