De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Systematisch kijken naar schrift

4 februari 2016

In zijn zojuist afgesloten Vidi-onderzoek 'Turning over a new leaf' zocht Erik Kwakkel naar de relatie tussen de veranderingen in de vorm van het boek en die in de maatschappij.

In de twaalfde eeuw na Christus vindt in Europa een Renaissance plaats, een bloeiperiode op cultureel, politiek en economisch vlak. De exacte wetenschappen vinden hun weg vanuit de Arabische gebieden naar het continent, de eerste Europese universiteiten worden gesticht. In diezelfde tijd veranderen boeken ingrijpend van vorm.

De Leidse universitair docent Boekwetenschappen ontdekte dat de behoefte om informatie uit een boek terug te kunnen vinden, een van de drijvende krachten was achter technische innovaties in boeken. Vanaf het einde van de twaalfde eeuw wilde men boeken niet alleen meer gebruiken om kennis letterlijk over te dragen, maar juist om discussies uit te lokken. 'Voorheen werden de lezers, veelal monniken, geacht om zich een boek van kaft tot kaft eigen te maken. Maar in de dertiende eeuw zie je een object waarin je vooral snel terug kunt zoeken wat een schrijver ook alweer precies beweert over een bepaald onderwerp. Probeer maar eens in de lange werken van Aristoteles iets specifieks terug te vinden. Dat is niet snel te doen, onder andere omdat er geen duidelijke hoofdstuktitels in staan.'

Lees verder

 

Bron: NWO

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken