De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Structurele aanpak tegen indirecte aanvallen van hackers

19 februari 2010

Onderzoekers van onder andere CWI en MIT, waaronder Ronald Cramer, werken aan nieuwe methoden om side-channel attacks, indirecte aanvallen van hackers, te bestrijden.

Doordat zulke aanvallen steeds vaker worden uitgevoerd, is een structurele aanpak nodig. Wetenschappers, theoretische cryptografen en hardwarespecialisten proberen nu hun krachten te bundelen om op termijn een effectievere bestrijding mogelijk te maken.

Side-channel attacks zijn erop gericht encryptiesleutels te breken door zwakke plekken in de hardware te misbruiken. Daarbij kan het gaan om het stroomverbruik van een chip, waaruit de hacker informatie haalt die hem helpt de encyptiesleutel te doorgronden, of door elektromagnetische straling te meten die vrijkomt in een chip.Tot nu toe werden side-channel attacks vooral gezien als een hardwareprobleem. Oplossingen waren voornamelijk ad hoc en ontwikkeld door hardwarespecialisten. Dat volstaat echter niet meer, stelt Ronald Cramer, hoogleraar Cryptografie. Alleen al door het toegenomen gebruik van mobiele apparatuur is het aantal side-channel attacks fors toegenomen en blijven ze toenemen. Met ad-hocoplossingen kan alleen al het tempo van de aanvallers niet bijgehouden worden.

Bron: Automatiseringsgids

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken