De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Stemmen horen, nieuw boek van Iris Sommer

28 maart 2011

Op 19 april 2011 verschijnt bij Uitgeverij Balans: Stemmen Horen. Een spannend onderwerp, helder uitgelegd en vol leuke anekdotes. ‘Ongeveer tien procent van alle Nederlanders hoort op enig moment in zijn leven stemmen die anderen niet kunnen horen.

Sommigen al vanaf hun kindertijd. Waarom hoort de één wel stemmen en de ander niet? Hoe is het om dit mee te maken?

Wat zijn de verschillen of overeenkomsten tussen Jeanne d’Arc en Socrates, misschien wel de beroemdste stemmenhoorders uit de geschiedenis, ghostwhisperers, paranormaal genezers en patiënten met een psychose? Wat gebeurt er in de hersenen van iemand die stemmen hoort? Wat is de rol van trauma en is er iets aan te doen?

Voor veel mensen is het horen van stemmen een zware last, die zij het liefst verborgen houden, want er rust nog steeds een taboe op. Stemmen horen kan samengaan met achterdocht of wanen, waarbij sprake is van een psychose. Stemmen kunnen afschuwelijke dingen zeggen; bijvoorbeeld dat je slecht bent en dood moet. Maar er zijn ook mensen die juist blij zijn met de stemmen die ze horen. Ze krijgen advies en beschouwen hun stemmen als een gave waarmee ze anderen kunnen helpen.

Met beeldvormende technieken is de hersenactiviteit tijdens stemmen horen te zien. Onderzoek heeft uitgewezen dat de taalgebieden van de rechter hersenhelft een grote rol spelen bij stemmen horen. Gewone taal, zoals spreken, lezen en schrijven, speelt zich juist vooral in de linker hersenhelft af. De hippocampus, het geheugencentrum van de hersenen zou wel eens een cruciale rol kunnen spelen in het ontstaan van stemmen.

Naast verklaringen en onderzoeksresultaten, komen in dit boek ook behandelingen aan bod, van een betere omgang met de stemmen tot medicijnen en psychotherapie.

Iris Sommer werkt als psychiater op de Stemmenpoli van het UMC Utrecht.

Stemmen horen  – Iris Sommer ׀ € 18,95 ׀ ISBN 978 94 600 3301 8 ׀ 19 april  2011

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken