De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Statement financiering wetenschapssysteem

26 juni 2019

Op 15 mei 2019 verscheen het rapport van de Commissie van Rijn, over wijzigingen aan de manier waarop hoger onderwijs en onderzoek worden gefinancierd. De reactie op het rapport van de minister van OCW volgde, waaruit bleek dat het ministerie de aanbevelingen van commissie grotendeels zal overnemen. Dit betekent dat er een verdeling van de middelen over de instellingen zit aan te komen. De Jonge Akademie maakt zich grote zorgen over de uitwerking hiervan.

Veel geldstromen binnen het systeem hangen samen en abrupte verschuivingen van gelden worden daarom schadelijk geacht. Deze wijzigingen zullen ook ten koste gaan van bepaalde vakgebieden. De KNAW en De Jonge Akademie zetten al voordat het rapport uitkwam deze uitganspunten op papier. Lees volledige statement Uitgangspunten van de KNAW en De Jonge Akademie voor veranderingen in de financiering van het wetenschapssysteem (pdf)

Daarnaast besloot naar aanleiding van het rapport een groot deel bèta-wetenschappers van De Jonge Akademie actie te ondernemen. Ze plaatsten een statement Bèta-wetenschappers tegen bezuinigingen in andere wetenschapsgebieden waarin werd benadrukt dat ze niet willen dat investeringen in bèta/techniek ten koste gaan van andere wetenschappen. Het statement werd ondertekend door ruim 300 bèta-wetenschappers waaronder onder andere Spinoza-winnaars, KNAW-leden en bestuurders.

Aanvullend schreef DJA-lid en wiskundige Arne Smeets een opiniestuk in Science Guide waarin hij het belang van interdisciplinariteit nogmaals benadrukt.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken