De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Presentatie KNAW-agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten

18 oktober 2016

Op 31 oktober wordt de KNAW-Agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten gepresenteerd. In 2015 en 2016 boog een adviescommissie van de KNAW zich over deze agenda. In deze commissie namen ook vier leden van De Jonge Akademie zitting: Joris Dik, Diederik Roest en (inmiddels DJA-alumni) Holger Gzella en Iris Sommer. Bij de presentatie zal Iris Sommer namens De Jonge Akademie ook spreken over het belang van de KNAW-Agenda voor jonge onderzoekers.

Nationale roadmaps

Grootschalige onderzoeksfaciliteiten zijn cruciaal voor vooruitgang in de wetenschap en dragen bij aan innovatie en het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Maar dergelijke faciliteiten zijn kostbaar en het maken van goed uitgewerkte plannen en het realiseren van de faciliteiten kost veel tijd.

De KNAW wil (jonge) wetenschappers stimuleren om te ‘dromen’ en gezamenlijk ideeën te ontwikkelen voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten, die in de toekomst mogelijk leiden tot nieuwe doorbraken in de wetenschap. De publicatie is het tastbare product van een proces waarin wetenschappers zijn opgeroepen hun ‘dromen’ in te dienen en vervolgens in een aantal stappen verder uit te werken.

De agenda bevat 13 voorstellen voor grootschalige onderzoeksfaciliteiten die rond of na 2025 wenselijk zijn voor vernieuwend wetenschappelijk werk.

De KNAW-Agenda is een verzameling van droomprojecten, ideeën die over een aantal jaar op Europese of nationale roadmaps terecht zouden kunnen komen. Op die manier is de KNAW-Agenda aanvullend aan de nationale roadmap van NWO die later dit jaar verschijnt.

Meer informatie

Meer informatie en het volledige programma zijn te vinden op de KNAW-website.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken