De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Prehistorische klimaatproblemen, lezing Studium Generale, 3 november in Utrecht

17 oktober 2010

Dr. Appy Sluijs (Biomariene Wetenschappen, UU) zoekt naar fossiele slachtoffers van klimaatveranderingen in het verleden, om hedendaagse klimaatmodellen te verbeteren. Op woensdagmiddag 3 november geeft hij een lunchlezing in de Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek op de Uithof.

Appy Sluijs werkt als bioloog op het terrein van de geologie, waar hij direct samenwerkt met klimaatmodelleurs, paleontologen en geochemici die een compleet andere expertise hebben, maar allemaal willen begrijpen hoe het klimaat in elkaar zit.

Om te onderzoeken wat de effecten van opwarming van de aarde zijn op de lange termijn, onderzoekt hij de omstandigheden vijftig, zestig miljoen jaar geleden, een periode waarin de CO2-concentraties zo hoog lagen als de hoeveelheden die we mogen verwachten als we de komende honderden jaren alle fossiele brandstoffen verbruiken.

Het klimaat van toen levert een natuurlijk experiment voor het klimaat in de toekomst, met onverwachte vondsten zoals sporen van palmgroei en nijlpaarden op de noordpool. Het belang hiervan is dat ze inzicht geven in ingewikkelde feedbackmechanismen: de bufferende capaciteit van levende systemen, maar ook de drempelwaarden worden zichtbaar. Wanneer kan de natuur varatie al dan niet onder invloed van de mens niet meer opvangen?

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken