De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Peter-Paul Verbeek in NRC: 'Ik ben allergisch voor conservatisme'

24 april 2011

Filosoof Peter-Paul Verbeek over nieuwe technologieën, maakbaarheid, ethiek en hubris. Artikel in NRC door Maartje Somers

Peter-Paul Verbeek: ‘Het techniekdebat zou telkens moeten gaan over de vraag wat een goed leven is’ Foto NRC, Rien ZilvoldAngst voor nieuwe technologieën ontkent het wezen van de mens, vindt techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, die er een helder boekje over schreef. ‘Vogels hebben vleugels, mensen techniek.’ Op de voorkant van zijn boek staat een knipkunstwerk van Matisse: Icarus tussen de sterren. De mens die tot grote hoogte steeg door een nieuwe vinding, maar een grens overschreed, en jammerlijk ter aarde stortte.

Wellicht een vreemde keuze voor een boekje waarin een techniekfilosoof op compacte wijze betoogt dat we van die begrenzing van technische vindingen niet bij voorbaat moeten uitgaan, omdat techniek de mens mede heeft bepaald. Had techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek niet beter een afbeelding van Prometheus kunnen nemen? De ‘vooruitdenkende’, de Griekse oergod die het vuur naar de mensen bracht en zie eens wat we daar aan hebben gehad?

Lees dit interview verder op de NRC-site

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken