De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Opdringerige buurman stuurt meerdere boodschappen

11 maart 2010

Dolf Weijers onderzoekt hoe een plant het voor elkaar krijgt dat één cel de rest van zijn leven zorgt voor nieuwe wortels.

In het plantenembryo zit de genschakelaar MONOPTEROS. Die vertelt zijn buurcel om uit te groeien tot een centrum waar stamcellen voor nieuwe groei bewaard blijven. Vidi-winnaar Dolf Weijers onthult voor het eerst hoe MONOPTEROS dat doet. De schakelaar stuurt naast een hormoon ook een eiwit naar de uitverkoren cel. Tijdschrift Nature publiceert de onderzoeksresultaten op woensdag 10 maart.

Hoe maak je je buren duidelijk dat hun feestje wel wat stiller kan? Bellen helpt vaak niet. Stuur je dan maar de politie langs? Dat is precies wat plantengenen doen: twee boodschappen sturen. MONOPTEROS, een genschakelaar, heeft een belangrijke missie: een naburige cel de opdracht geven om de voorloper van het wortelmeristeem te worden. Dankzij meristemen, groeipunten waarin de stamcellen aanwezig zijn, kunnen planten hun organen voortdurend blijven vernieuwen. Maar hoe brengt MONOPTEROS die boodschap over naar de gelukkige cel? Dat raadsel is opgelost door NWO-onderzoeker en nieuw lid van De Jonge Akademie, Dolf Weijers.

Lees verder op de NWO-site

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken