De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nederland moddert in de Zandbak

29 mei 2012

Elke twee weken verschijnt op Kennislink een gastcolumn. De columnist is steeds een andere onderzoeker, die vanuit zijn of haar vakgebied schrijft over de wetenschap. Maarten Kleinhans vertelt over riviersplitsingen in Nederland. Maarten Kleinhans is wetenschapper en docent aan de Universiteit Utrecht. Hij bestudeert rivieren en delta’s.

Dat Nederland en water nogal wat met elkaar te maken hebben, blijkt wel uit ons aquatisch taalgebruik: het water aan de lippen, zoden aan de dijk, enzovoorts. “Te veel, te weinig, te vies” zei onze kroonprins ooit over dat water. Rivieren stromen over zand en klei heen voordat ze in zee uitkomen, en daarbij vreet de stroming zich erin of zet het een nieuw klei- of zandpakket af, wat de waterstand weer verandert.

In dichtbevolkte delta’s – zoals een groot deel van Nederland – zijn sommige processen van natuurlijke verandering gestopt, omdat ze gepaard gingen met overstromingen. De doorvoer van zand en slib gaan echter gewoon door zolang er water onder de brug doorstroomt.

Lees verder op Kennislink!

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken