De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nathalie Katsonis wint Athena-prijs 2016

7 december 2016

Tijdens CHAINS 2016 mocht De Jonge Akademie-lid prof. dr. Nathalie Katsonis (Universiteit Twente) de Athena-prijs in ontvangst nemen. Met deze prijs wil NWO Chemische Wetenschappen (CW) excellente vrouwelijke chemici voor het voetlicht brengen als rolmodel voor andere vrouwen die een carrière in de chemie ambiëren.

Uit de negen nominaties werden vier kandidaten geselecteerd die uitgenodigd zijn voor een interview met de NWO-CW Athena jury 2016. Isabel Arends, voorzitter van deze jury, lichtte de keuze voor Katsonis als winnaar van de Athena-prijs toe: “Nathalie Katsonis heeft aangetoond niet alleen hoogstaand wetenschappelijk onderzoek te verrichten, maar ook op een weloverwogen manier om te gaan met de overige activiteiten die bij een wetenschappelijke carrière horen. Zij is een uitstekend rolmodel voor vrouwelijke wetenschappers aan het begin van hun carrière.”

De Athena-prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, te besteden aan onderzoeksgerelateerde activiteiten, een beeldje en een interview in Elements, het jaarlijkse magazine van NWO Chemische Wetenschappen.

Achtergrond

In Nederland is het percentage vrouwen werkzaam in de bèta en technische wetenschappen kleiner naarmate de positie hoger is. Zo zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de UD-, UHD- en hoogleraar-rangen. Het aantal vrouwelijke hoogleraren in de chemie loopt bijvoorbeeld met 9% nog ver achter bij het landelijk gemiddelde van 15%, en loopt zelfs nog verder achter bij het Europees gemiddelde (20%; het Europees gemiddelde voor de natuurwetenschappen ligt op 8,5%). NWO heeft in 1999 met het programma Aspasia voor alle wetenschapsgebieden het initiatief genomen om de doorstroom van vrouwen naar UHD-, en vanaf 2005 ook hoogleraarposities te bevorderen. Enkele jaren na de start van Aspasia was het aantal vrouwelijke UHD’s in Nederland verdubbeld.

Bron: NWO

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken