De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nathalie Katsonis ontvangt KNCV Gouden Medaille 2017

6 december 2017

Nathalie Katsonis, professor bio-inspired and smart materials aan de Universiteit Twente, heeft op 6 december de KNCV Gouden Medaille 2017 in ontvangst genomen. De prijs is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De uitreiking vond plaats tijdens de chemieconferentie CHAINS.

KNCV-voorzitter Floris Rutjes overhandigde de Gouden Medaille met de woorden: 'Katsonis is een uitmuntende chemica met een heel duidelijk eigen gezicht in zeer uitdagend onderzoek. Ze is leading op het gebied van moleculaire schakelingen en motoren en heeft hier al indrukwekkende resultaten mee bereikt. Daarnaast is ze een zeer toegewijd onderzoeker die actief bijdraagt aan de ontwikkeling van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Daarmee is ze voor de KNCV een boegbeeld voor de chemie, nu en in de toekomst.' 

Nathalie Katsonis - KNCV Gouden Medaille 2017

Paradigmaverschuiving

Katsonis liet weten zeer vereerd te zijn met de prijs. In haar lezing tijdens de conferentie vertelde ze over haar vakgebied, haar toekomstvisie en hield ze een pleidooi voor de inzet van ‘smart materials’. 'In plaats van de focus te leggen op het creëren van nog meer nieuwe materialen, zouden we onze manier van denken over materialen moeten veranderen. Ik ben van mening dat intelligente materialen voor een heuse paradigmaverschuiving kunnen zorgen. The smart material is the device itself. Het heeft meer aanpassingsvermogen, veroorzaakt minder afval en is niet afhankelijk van externe energie.'

Inspiratie uit natuur

Katsonis laat zich bij het ontwerpen van haar moleculaire machines inspireren door concepten uit de natuur, met name mechanismen waarmee planten werk verrichten. Zo onderzoekt haar team materialen waarin de mechanische bewegingen van planten worden nagebootst. Als onderscheidend voorbeeld geldt haar recente onderzoek naar fotogevoelige moleculaire schakelingen, die – indien ingebed in vloeibare kristallen en behandeld met licht – geleidelijk zoveel spanning in het systeem brengen dat het geheel op den duur barst. 

KNCV Gouden Medaille

De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken