De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Mirjam Leunissen en Tamara van Gog krijgen VIDI van NWO

3 juli 2012

NWO kent Vidi's toe aan 94 toponderzoekers 75 miljoen voor grensverleggende wetenschap, waaronde Mirjam Leunissen en Tamara van Gog.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan 94 vernieuwende wetenschappers een Vidi-financiering toegekend. Hiermee biedt NWO de talentvolle onderzoekers de mogelijkheid om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Elke wetenschapper krijgt een bedrag van maximaal 800.000 euro.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Vidi is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici.

NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Het aanleveren van een paragraaf over kennisbenutting was tot nu toe niet verplicht, maar vanaf de ronde 2012 zal dat wel het geval zijn.

De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. De onderwerpen waar de Vidi-laureaten onderzoek naar gaan doen lopen uiteen van het immuunsysteem van bacteriën en stamceltherapie voor kinderen met een hersenaandoening tot super-GPS via glasvezel en concurrentie tussen banken.

Grip krijgen op zwakke bindingen

Mirjam Leunissen krijgt haar VIDI voor haar project rond supramoleculaire Interacties. Anders dan de meeste kunstmatige materialen kunnen biologische materialen zich dynamisch aanpassen aan hun omgeving door middel van zwakke bindingen die continu breken en opnieuw vormen. De onderzoekers gaan de algemene natuurkundige eigenschappen van zulke zwakke bindingen ontrafelen met nieuwe, uitzonderlijk goed controleerbare modelsystemen van synthetisch DNA.

Door het oog van de ander

Tamara van Gog gaat videovoorbeelden bestuderen die tonen hoe iemand anders een taak uitvoert, is een effectieve manier van leren. Dit onderzoek gaat na of videovoorbeelden nog effectiever worden wanneer lerenden kunnen zien waarnaar die ander keek tijdens het uitvoeren van de taak.

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken