De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Mevrouw de professor on tour: wie ben ik eigenlijk?

7 november 2011

Op 7 december van 15:00 tot 17:00 uur organiseert het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren in samenwerking met esta, WOMEN Inc. en Fast Facts de talkshow Mevrouw de Professor en ik aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Mevrouwdeprofessor.jpgMevrouw de Professor stelt zichzelf de vraag: wie ben ik eigenlijk? Heb ik controle over mijn doen en laten of ben ik een speelbal van genen, hersenchemie en hormonen? In hoeverre worden we geregeerd door ons brein? En wat betekent dit dan voor rechtsaansprakelijkheid van het individu?

Onder leiding van Sandra Rottenberg gaan drie topwetenschappers in gesprek over onze vrije wil. Hoogleraar Onderwijsneuropsychologie Lydia Krabbendam (VU) onderzoekt de interactie tussen ons brein en onderwijs. Ingenieur en filosoof Martijntje Smits verdiept zich in de ethische vraagstukken die actuele ontwikkelingen in onze maatschappij, bijvoorbeeld de ontwikkeling van sociale robots, opwerpen. Elies van Sliedregt (VU), hoogleraar internationaal strafrecht, decaan van de rechtenfaculteit en lid van De Jonge Akademie, bestudeert de individuele en collectieve verantwoordelijkheid bij internationale delicten als genocide en misdrijven tegen de mensheid.

Wat betekenen deze inzichten voor politiek en samenleving? Frank van Mil (directeur mr. Hans van Mierlo Stichting, wetenschappelijk bureau van D66) zal ingaan op de maatschappelijke consequenties van onze kijk op het individu. Transmediamakers Inge Willems en Carolien Euser komen langs met Hoofdzaken. Zij zullen ter plekke ons brein onderzoeken. Hoe ervaren wij onze gedachten? Voeren wij de regie over onze gedachtestroom, en hoe?

Programma

14:30 uur - ontvangst met koffie
15:00 uur - aanvang talkshow
17:00 uur - drankje na afloop

Je bent van harte uitgenodigd de talkshow bij te wonen. Als je je vóór 2 december via dit formulier aanmeldt dan kun je het programma gratis bijwonen.
Kaartjes aan de deur kosten 10 euro.

woensdag 7 december 2011 I Auditorium I 14:30 - 17:00 uur I Vrije Universiteit Amsterdam I Boelelaan 1105 I 1081 HV Amsterdam

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken