De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Matthijs van Veelen in Broodje Kennis op 13 maart in Spui25: Evolutie van de Moraliteit

29 februari 2012

Waarom zijn mensen niet altijd zelfzuchtig, maar houden ze ook rekening met andere mensen? Econometrist Matthijs van Veelen zoekt het uit door zich te ontfermen over de evolutie van altruïsme en moraliteit.

Matthijs van Veelen, fotografie Milette RaatsDeze evolutie wordt door Van Veelen geschetst aan de hand van de speltheorie, een speciale tak van de wiskunde die zich richt op de wijze waarop mensen beslissingen nemen in strategische situaties. Wat zich aandient is een explosieve mix van evolutie, economie, ethiek en wiskunde die vragen stelt over het begrip ‘eerlijkheid’.

Het klassieke verhaal over goed en kwaad wordt door Van Veelen verdiept in zijn proefschrift Survival of the Fair. Hij zoekt naar evolutionaire verklaringen voor altruïsme, eerlijkheid en moraliteit en denkt dat samenwerking een belangrijke eigenschap is van de mens als biologische soort. Daar bovenop speelt de economie haar rol die het makkelijk maakt om te ruilen en uit te wisselen, waardoor die samenwerking naar grote hoogte stijgt. De interdisciplinaire invalshoek van Matthijs van Veelen weeft biologie en economie dwars door elkaar heen en geeft daarmee de verschillende vakgebieden een nieuw gezicht.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken