De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Marjolein van Asselt wint prijsvraag De Vijfstige Vraag van de Nederlandse Wetenschapsagenda

26 september 2011

Hoe moeten we omgaan met mogelijke risico’s van technologische en wetenschappelijke innovaties? Dat is de titel van de vijftigste vraag van de Nederlandse Wetenschapsagenda.

Marjolein van Asselt.jpgInnovaties creëren onzekerheid over mogelijke risico’s die niet allemaal te berekenen zijn met de huidige technische en wetenschappelijke middelen. In plaats van een naïef geloof in wetenschap als de enige legitieme en juiste oplossing voor risicovraagstukken, stelt interdisciplinair empirisch onderzoek dat het bij maatschappelijke risicocontroversen om het erkennen van en het omgaan met onzekerheid gaat.

Het bestuderen van risicovraagstukken betekent per definitie dat men de complexe maatschappelijke en bestuurlijke verhoudingen die kenmerkend zijn voor onze genetwerkte samenleving van de 21ste eeuw ontrafelt.

Met dit vraagstuk heeft Marjolein van Asselt samen met Marijke Hermans en Tessa Fox, Universiteit Maastricht, de KNAW prijsvraag De Vijftigste Vraag gewonnen. Deze prijsvraag was uitgeschreven naar aanleiding van de Nederlandse Wetenschapsagenda die de KNAW op 30 mei 2011 heeft gepresenteerd. Daarin staan 49 prangende en interessante onderzoeksvragen over de volle breedte van de wetenschap. Met deze onderzoeksvragen zijn grote vooruitgang te verwachten en kunnen Nederlandse onderzoekers internationaal een toonaangevende rol spelen.

Op 26 september is tijdens de installatie van nieuwe leden van de KNAW de prijs, een bedrag van € 5000 vrij te besteden aan een wetenschappelijk doel, uitgereikt door Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW.

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken