De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Kluizenaar wordt lid collectief

1 juni 2010

Interview Holger Gzella in Forum, Nieuwsbrief Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden over lidmaatschap van De Jonge Akademie.


Wat was uw reden om toe te treden tot De Jonge Akademie?

“Op de universiteit is het idee dat je een brede kijk krijgt. Toch kom je meestal niet in aanraking met mensen buiten je eigen faculteit. Het leuke van De Jonge Akademie is dat je ook te zien krijgt wat er bijvoorbeeld gebeurt in de natuurwetenschappen. Daarnaast kom ik graag in aanraking met mensen die de inhoud serieus nemen. We leven in een tijd waar de toekomst van de wetenschap steeds meer bepaald wordt door bestuurlijke factoren. Ik denk dat het noodzakelijk is de inhoud meer te benadrukken en dat kun je alleen als collectief.”

De Jonge Akademie draagt wetenschappelijke inzichten uit naar de maatschappij. Waarom is dat voor u belangrijk?

“Het is belangrijk om uit te dragen dat kennis op zichzelf waarde heeft. Mijn vak heeft geen evident praktisch doel. Toch hoort wat ik doe in een beschaafde maatschappij thuis. Mijn vak geeft net als kunst en muziek een kijkje in een andere wereld. Dat wordt in een pragmatische wetenschapscultuur te weinig gewaardeerd en daar moeten we wat aan doen. Je wilt niet in een maatschappij leven waar in de boekwinkels alleen handboeken staan met honderdenéén belastingtrucs.”

Lees verder in Nieuwsbrief Geesteswetenschappen Universiteit Leiden

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken