De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

KennisCafé: Hersenschimmen, het brein als fantast

10 november 2011

Dat onze hersenen een geweldige fantasie hebben merken we voortdurend: creativiteit, fantastische dromen en mooie openbaringen. Maar ook geesten, bijna-doodervaringen en irrationele angsten komen uit ons eigen hoofd. Maandag 21 nov aanvang: 20.00 uur in de Balie.

Over het algemeen wordt aangenomen dat fantasie en geloof samenhangen met de cortex (de buitenste laag van de grote hersenen). Maar God is wellicht ouder dan we denken. Hallucinaties, mystieke ervaringen en allerlei andere zaken die we niet kunnen verklaren ontstaan misschien wel in de evolutionair veel oudere hersenstam. Waren onze verre voorouders ook al bang voor spoken? En kunnen dieren dromen?

Moderator Martijn van Calmthout (De Volkskrant) gaat in gesprek met wetenschappers en uiteraard zijn vaste columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer van de partij.

Met o.a.: prof. dr. André Aleman (Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie, RUG. Auteur van Hersenspinsels), Bert Keizer (arts, schrijver en filosoof. Hij schrijft het essay voor de Maand van de Filosofie over 'De Ziel') en dr. Ab de Jong (Hoogleraar Vergelijkende Godsdienstwetenschap, Leiden).
 
Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.  

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken