De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

KennisCafé De economie van de toekomst, Dwarse denkers met visie voorbij de crisis

16 januari 2012

Een nieuw jaar, tijd voor verfrissende ideeën! Het KennisCafé vraagt originele economen en dwarse denkers naar hun ideeën over hoe we een bestendig economisch systeem kunnen ontwikkelen, op zoek naar veranderingen groter dan het wel of niet behouden van de hypotheekrenteaftrek.

Locatie: De Balie Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam Tijd: 20.00 uur - 22.00 uur

Een avond voor iedereen die wil weten hoe we over 10 jaar onze welvaart meten, waarde bepalen, bezitten en ondernemen.

Het KennisCafé is een vorm van eigentijdse wetenschapsjournalistiek voor een live publiek. Vaste presentator Martijn van Calmthout van De Volkskrant praat met deskundigen en spraakmakers over een actueel thema van binnen of buiten de wetenschap. Met experimenten, beeld en natuurlijk het publiek.

Met onder andere:

Matthijs van Veelen (Econometrie, Universiteit van Amsterdam en lid van De Jonge Akademie)

Waarom vinden we sommige dingen (on)eerlijk? En waarom zijn we niet altijd zelfzuchtig, maar houden we ook rekening met de belangen van anderen? Econometrist Matthijs van Veelen (1972) onderzoekt de evolutie van altruïsme en moraliteit. Hij gebruikt daarbij evolutionaire speltheorie, het ‘blinde’ broertje van de klassieke speltheorie zoals we die kennen uit de economische wetenschap.

Eva van den Broek (Experimentele economie, WUR)

Eva studeerde kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht en promoveert in 2012 in experimentele economie. Ze deed experimenteel onderzoek naar reputatie, normen en competitie aan de Universiteit van Amsterdam, Wenen en München. Sinds eind 2011 werkt ze bij  Wageningen UR als gedragseconoom en projectontwikkelaar.

Arjo Klamer (professor in de Economie van Kunst en Cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam)

Zijn onderzoek gaat over de waarden van cultuur, waarbij cultuur zowel verwijst naar de kunsten als naar de waarden in een samenleving of organisatie. Een belangrijk resultaat is het belang van de derde sector, de informele sfeer waarin sociale en culturele waarden veelal het best tot hun recht komen. Hij werkt op het moment aan een boek over alternatieve vormen van denken in de economie.

Piet Sprengers, (hoofd afdeling duurzaamheidsbeleid & onderzoek en lid van het MT bij de ASN Bank)

Hij is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid en onderzoek van de ASN Bank en de ASN beleggingsfondsen op het gebied van selecteren beleggingen, stemmen en engagement. Daarvoor werkte hij als directeur van de VBDO waarvan hij tevens oprichter en een trots erelid is.

Dit programma is UITVERKOCHT. Om 19:00 openen we een wachtlijst aan de kassa voor niet opgehaalde kaarten.

Het KennisCafé is via livestream te volgen. U kunt daar ook oude afleveringen bekijken.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken