De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

KennisCafé: ADHD!!!

16 oktober 2012

ADHD, het lijkt wel alsof steeds meer kinderen en volwassenen deze stoornis hebben. Is het een modediagnose voor ‘drukke mensen’ in een maatschappij die veel van hen vraagt? Stellen artsen de diagnose vaker omdat ze werking van de hersenen beter begrijpen? Het Kenniscafé vindt plaats bij De Balie op 19 november om 20.00 uur. Met onder ander Sarah Durston, lid van De Jonge Akademie.

Hebben kinderen en volwassenen met ADHD symptomen baat bij medicatie, of is dat een mooie verkooptruc van de farmaceutische industrie? Controverse alom, tijd voor een KennisCafé met visies en antwoorden op de voorgaande vragen.

'Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen’. Zo luidt de titel van het boek geschreven door Laura Batstra psycholoog, onderzoeker en docent  aan de Rijksuniversiteit Groningen. De behandeling hoort naar haar inziens thuis bij de pedagoog en psycholoog, en medicijnen zijn niet de oplossing. Of ligt de oorzaak toch in de hersenen en draagt ritalin of een voedingsdieet wel degelijk bij aan de behandeling van ADHD, zoals Jan Buitelaar, hoogleraar Psychiatrische en Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan het UMC Sint-Radboud in Nijmegen stelt.

Meisje

Biopsycholoog en hoogleraar Ontwikkelingsstoornissen van de hersenen Sarah Durston is de derde gast van deze avond en probeert met haar onderzoek de relatie tussen ADHD en hersenontwikkeling te vinden. Met behulp van MRI brengt ze de hersenstructuren in kaart, om zo meer inzicht te krijgen in de juiste behandelingsmethode voor ADHD.

Een debat over de oorzaken, diagnose en behandeling van ADHD onder leiding van columnisten Martijn van Calmthout, Maarten Keulemans (de Volkskrant) en Jelle Reumer (Natuurmuseum Rotterdam).

De organisatie is in handen van De Volkskrant, De Balie en science center NEMO en KNAW.

Plaats:

De Balie, kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Tijd: 20.00 uur

 

 

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken