De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Keetje Hodshon Prijs 2010 voor Bé Breij

25 maart 2010

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen heeft de Keetje Hodshon Prijs 2010 voor literatuurwetenschappen toegekend aan Dr. Bé Breij ter bekroning van haar proefschrift getiteld 'The Eighteenth and Nineteenth Major Declamations ascribed to Pseudo-Quintilian: a Commentary'.

Wetenschappelijke verdiensten

Hiernaast heeft de Koninklijke Hollansche Maatschappij der Wetenschappen de prijs toegekend als blijk van waardering voor haar talrijke overige wetenschappelijke en bestuurlijke verdiensten. Het proefschrift werd op 29 mei 2007 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen verdedigd en ontving het iudicium “cum laude”. Als promotor is opgetreden Prof.dr. M.G.M. van der Poel. De Prijs, vernoemd naar Keetje Hodshon, wordt beschikbaar gesteld door de J.C.Ruigrok Stichting.

Juryrapport

De jury schrijft:'Met haar heldere schrijfstijl leidt zij de lezer zonder omwegen – bijna pardoes – een vreemde wereld in, die van de antieke declamatio. Het blijkt een wereld te zijn die eerder associaties oproept met een film van Fellini dan met een sereen, antiek bouwwerk. Dr Breij geeft ons inzicht, niet alleen in een welhaast sadistisch universum, maar vooral ook in het oproepen ervan “volgens de regelen van de kunst”. Het gaat haar uiteindelijk om het inzichtelijk maken van de techniek van de evocatie en om het blootleggen van de daarachter liggende logische structuren. Daarmee is gezegd, dat zij niet stopt bij de op zich boeiende inhoud van de declamaties, maar de lezer meeneemt op het glibberige pad van de geschiedenis van de retorica.'

De jury prijst de uitzonderlijke kwaliteit van haar onderzoek,  en constateert dat vooral dankzij de publicaties van mevr. Breij het onderzoeksveld inmiddels internationale aandacht trekt.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken