De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Joost Hoenderop hoogleraar moleculaire nierfysiologie per 1 juli 2010

7 juli 2010

Joost Hoenderop is per 1 juli hoogleraar geworden met als leeropdracht moleculaire nierfysiologie. De Jonge Akademie feliciteert Joost Hoenderop met zijn nieuwe aanstelling.

Molecularie nierfysiologie

De nier speelt een essentiële rol bij de handhaving van de mineraalbalans in het lichaam door aanmaak en afgifte van calciotrope hormonen zoals vitamine D3 en klotho en door regulatie van de elektrolytenuitscheiding. Bij de terugresorptie van calcium en magnesium in de nier zijn vele iontransporteurs betrokken.

Ontrafeling van deze calcium en magnesiumtransport machinerie is van fundamenteel belang omdat genetische defecten in deze transporteiwitten resulteren in niet-functionele transporteurs waardoor hypercalciuria, hypocalcemie, een verminderde botdichtheid (waaronder osteoporose) of hypomagnesemie kunnen optreden. Ook gedurende veroudering en bij veel voorkomende ziekten zoals diabetes of medicijngebruik neemt de mineraalbalans in het lichaam af.

Onderzoek naar de functionele consequenties van mutaties in deze iontransporteurs bij patiënten en het nabootsen van dergelijke situaties in proefdiermodellen zijn belangrijk voor het inzicht in de regulatoire mechanismen van de mineraalbalans met als doel nieuwe en verbeterde behandelingsstrategieën te ontwikkelingen.

Voor meer informatie: www.physiology-nijmegen.nl

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken