De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Huib Mansvelder ontvangt ERC Starting Grant

4 augustus 2011

Huib Mansvelder krijgt een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro. Dat maakte de European Research Council bekend. De ERC-grants zijn bedoeld om excellente onderzoeksteams op te zetten of verder te versterken.

Huibert Mansvelder.jpgMansvelder gebruikt optogenetische technieken om causale relaties bloot te leggen die ten grondslag liggen aan de neuronale regulatie van aandacht. Het is namelijk niet bekend hoe activiteit van neuronen in de hersenen onze gedachten dirigeren en onze aandacht richten.

Licht in hersenprocessen

Met de ERC grant gaat hij bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit onderzoeken welke zenuwcellen in de hersenen verantwoordelijk zijn voor het regelen van aandacht een concentratie. De boodschapperstof acetylcholine speelt daarin een cruciale rol. Het geeft namelijk signalen door van de ene naar de andere zenuwcel en regelt daarmee aandacht en concentratievermogen. Er is veel bekend over de anatomie van zenuwcellen die via acetylcholine signalen naar elkaar sturen, maar het is niet bekend hoe dat precies werkt. Mansvelder wil hier meer over te weten komen door de zenuwcellen in de hersenen van levende dieren met laserlicht te manipuleren. Dit moet leiden tot een beter begrip van hoe aandacht en concentratie in de hersenen geregeld wordt. Daarnaast zal het inzicht geven in hoe aandacht en concentratie verslechteren tijdens het verouderingsproces en bepaalde ziektes.

Bron: Vrije Universiteit, Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken