De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Holger Gzella schrijft boek over Aramees

27 februari 2015

Er was nog nooit een boek geschreven over de cultuurgeschiedenis van het Aramees. Holger Gzella, al tien jaar hoogleraar aan de Universiteit Leiden, sprong in deze leegte. De hoogleraar Taalkunde vertaalde zijn kennis over één van de beroemdste talen ter wereld naar het boek ‘A Cultural History of Aramaic – From the Beginnings to the Advent of Islam’. De NRC interviewde hem erover. “Het Aramees is voor de geesteswetenschappen wat wiskunde is voor de astronomie.”

Over het Aramees

Het Aramees, dat rond 1000 voor Christus ontstond in kleine koninkrijken in Syrië, wordt bij vele studies van Geesteswetenschappen gebruikt. Maar volgens Gzella verdient de taal het om ook op zichzelf bestudeerd te worden. “Er is meer Aramese Literatuur over dan Klassiek Griekse, variërend van bijbelcommentaren tot religieuze poëzie en romans”, vertelt hij aan de NRC. Daarom koos Gzella ervoor om zelf een wetenschappelijke cultuurgeschiedenis te schrijven over de taal die Jezus ooit sprak.

Jezus Christus

Mel Gibson maakte ooit een spraakmakende film over die bekendste spreker van het Aramees, Jezus Christus. Gibson koos ervoor om de acteurs in ‘The Passion of the Christ’ Aramees te laten spreken. Maar volgens Gzella klopte er van de uitspraak  weinig. “[In The Passion of the Christ – red.] zijn ze in de war geraakt met de Aramese klankwetten en spreken ze alles als Klassiek Syrisch uit. Dat kan echt niet.” Hoe het Aramees dan wel echt in elkaar zit kun je lezen in het boek ‘A Cultural History of Aramaic – From the Beginnings to the Advent of Islam’, dat verkrijgbaar is bij uitgeverij Brill.

Over Holger Gzella

Holger Gzella doceert momenteel Hebreeuwse en Aramese taal en literatuur aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde aan de universiteiten van Oxford, Münster en het Pauselijk Bijbelinstituut in Rome en werkte daarna op verschillende toonaangevende universiteiten. In 2005 vestigde hij zich als hoogleraar in Leiden. Hij omschrijft zichzelf als wetenschapper een beetje als een kunstenaar. “Ik ben voortdurend op zoek naar inspiratie. Mijn interessegebieden veranderen dagelijks. In dat opzicht beschouw ik mezelf en mijn stijl van leven als die van een kunstenaar”, vertelt hij in een eerder interview op de website van de Universiteit Leiden.

Bron: website Universiteit Leiden

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken