De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Het geheim van de meester

6 september 2016

In het tv programma Het geheim van de meester gaat een team van topexperts onder leiding van kunstenaar en presentator Jasper Krabbé de ultieme uitdaging aan: het reconstrueren van zes meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken. Joris Dik maakt als materiaalkundige deel uit van het team.

Nederland heeft een roemrijke geschiedenis met ongekende wereldfaam op het gebied van de schilderkunst. De grote vraag is, welk geheim schuilt er achter deze grote meesterwerken? Vanuit een modern meesteratelier werkt het team van experts met geavanceerde technieken om de meesterwerken tot leven te brengen. Centraal staat de vraag: hoe deed de meester het? Zo gaat het team aan de slag met het verbranden van een koeienschedel om tot precies die kleur beenderzwart te komen die Rembrandt gebruikte. En wordt er voor een reconstructie onderzocht wat het juweel was op Vermeer’s Meisje met de parel. Uit onderzoeken is gebleken dat het geen ‘parel’ is, zoals de titel van het schilderij doet vermoeden, maar wat is het dan wel..?

De werken die centraal staan, zijn: Meisje met de parel van Johannes Vermeer, Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, Zelfportret op jeugdige leeftijd van Rembrandt, Kindje, kerkje, beestje van Karel Appel, Vincent van Gogh met Zelfportret met grijze vilthoed, en De Marskramer van Jeroen Bosch.

Het eerste deel van Het geheim van de meester is uitgezonden op 1 september en is hier terug te kijken. Volgende afleveringen worden uitgezonden vanaf donderdag 8 september om 20:30 op NPO 2.

 

Bron: AVROSTROS

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken