De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

"Het bloed kruipt kennelijk waar het niet kan gaan"

5 november 2013

Elke twee weken geeft een lid van De Jonge Akademie op Kennislink in een kettingcolumn aan de hand van vragen een blik in de persoonlijke fascinatie met wetenschap en hoe die is ontstaan. Deze week: Bé Breij.

Hoe vertel je op een feestje wat voor onderzoek je doet?

Ik praat op feestjes niet zo vaak over mijn werk… maar goed, als iemand het heel graag zou willen weten: ik bestudeer de antieke retorica, de kunst van het overtuigen. Ik analyseer politieke en juridische redevoeringen, vooral van de oude Romeinen, en ook de antieke theorieën en methoden die daarbij horen. Ik houd me al lang bezig met declamaties, die werden door jonge Romeinen geschreven om te oefenen voor de rechtbank. Ze schreven dan aanklachten en verdedigingen in fictieve zaken die vaak heel spannend waren: moord, marteling, kannibalisme, tovenarij, zeeroverij… zulke teksten zijn op zich al hartstikke leuk, maar ze zeggen ook veel over wat men toen vond en dacht.

De laatste tijd ben ik bezig met hoe je boodschappen op een indirecte manier overbrengt. Wat ik daarmee bedoel? Ik vroeg laatst een collega: wil je een pepermuntje? Hij antwoordde met een wedervraag: is het nodig? Hoe kwam hij erbij dat mijn vraag indirecte kritiek was op zijn slechte adem? Daar dachten ze in de oudheid al over na. Ze hadden nog geen pepermunt, maar wel allerlei ideeën en theorieën over indirecte boodschappen, en methoden om die over te brengen. Die zijn een beetje vergeten en pas vanaf 1970 zijn taalkundigen weer over zulke dingen gaan nadenken. Ik wil dus een verband gaan leggen tussen antieke retorica en moderne taalkunde.

Lees verder op Kennislink!

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken