De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Grafeenonderzoek als eerste Europese 'flagship' gehonoreerd

28 januari 2013

Als een van de eerste flagships koos de Europese Commissie voor 'Graphene'. FOM-onderzoeker en hoogleraar aan de TU Delft prof.dr. Lieven Vandersypen is binnen Nederland de trekker van het flagship. Europa lanceert een nieuwe vorm van gezamenlijk, gecoördineerd onderzoek op een niet eerder vertoonde schaal, een 'EU Future Emerging Technology flagship'.

Flagships krijgen een looptijd van tien jaar en een budget van 1 miljard euro.  Het doel van het Graphene flagship is grafeen en verwante gelaagde materialen vanuit het laboratorium beschikbaar te maken voor de samenleving, om revolutionaire nieuwe inzichten in verschillende industriële bedrijfstakken te introduceren en zodoende binnen Europa economische groei en nieuwe banen te creëren.

Nobelprijs

Door baanbrekende experimenten gedurende de afgelopen tien jaar heeft het onderzoek naar grafeen een ongekende vlucht  genomen. In 2010 ontvingen Andre Geim en Kostya Nosovelov voor hun grafeenonderzoek de Nobelprijs voor Natuurkunde. De unieke eigenschappen maken van grafeen een ideaal uitgangsmateriaal  voor  zeer dunne, efficiënte elektronica, zoals geavanceerde batterijen, elektronisch papier, buigbare communicatie-apparatuur en ook voor meer energie-efficiënte vliegtuigen.

126 groepen in 17 Europese landen

Het Graphene flagship brengt academisch en industrieel onderzoek samen in een consortium dat  zich ten doel stelt doorbraken in technologische innovatie te bewerkstelligen. Het onderzoek zal de gehele value chain beslaan, van materiaal- tot componentenproductie  en systeemintegratie.  Het Graphene flagship, dat start in 2013, zal het onderzoek coördineren tussen 126 academische en industriële groepen in 17 Europese landen met een initieel budget van 54 miljoen euro voor dertig maanden. Het consortium zal erna op volle sterkte worden gebracht met ongeveer dertig additionele groepen, die het 'engineering aspect' van het consortium verder zullen versterken.  

De coördinatie van het  flagship is in handen van professor Jari Kinaret, vanuit Chalmers University of Technology in Gothenburg, Zweden. Hij zal samenwerken met de coördinatoren van vijftien werkprogramma's binnen het flagship.

Meerdere Nederlandse groepen betrokken

Vanuit Nederland zijn meerdere academische groepen en industriële partners bij het Graphene flagship betrokken, evenals verschillende gebieden binnen NWO. Het flagship beslaat fundamenteel tot toepassingsgericht onderzoek op de lange termijn. Wim van Saarloos, directeur Stichting FOM, over het Graphene flagship: "Nederland is al jaren een van de voorlopers op het gebied van grafeenonderzoek. De toekenning van dit Graphene flagship zal de positie van Nederland hierin verder versterken, zowel in het  academisch onderzoek als binnen de industrie. Daarmee sluit het flagship uitstekend aan bij het huidige topsectorenbeleid, dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologie door de samenwerkende kennisinstellingen en de industrie."  

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken