De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Geld voor kunst en wetenschap

24 januari 2012

Binnen het programma Science4Arts heeft NWO aan zes projecten financiering toegekend. Joris Dik is een van de gelukkigen die geld krijgt voor zijn onderzoek.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) brengt wetenschappers, musea en conservatoren van over de hele wereld bij elkaar om onderzoek te doen naar conservatie en restauratie van kunstwerken. Met het programma Science4Arts, een initiatief van de gebieden Geesteswetenschappen en Chemische en Exacte Wetenschappen van NWO, is 3.6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zes geselecteerde projecten. Onder andere schilderijen van Van Gogh en Rembrandt, Oude Mexicaanse beeldverhalen en moderne fotokunst worden onder de loep genomen.

Het onderzoeksprogramma Science4Arts richt zich op het onderzoeken van veranderingen in kunstwerken, zowel wat betreft de chemische en fysieke eigenschappen van een werk, de betekenis en inhoud van het object zelf, en de context van het kunstwerk. Binnen de projecten werken wetenschappers uit verschillende disciplines samen met experts uit de kunstwereld.

NWO werkt voor dit programma onder andere samen met de Amerikaanse National Science Foundation (NSF) en met het Franse IPANEMA, de synchrotronfaciliteit voor oude objecten. NWO stelt 3,6 miljoen beschikbaar voor de projecten (waarvan 600.000 euro voor samenwerking met de VS). Bij ieder project zijn één of meerdere musea betrokken die het onderzoek mede financieren.

Joris Dik ontvangt de financiële bijdrage voor zijn project Nieuw licht op Rembrandt: door de verflagen heen dat hij samen met Petria Noble van het Mauritshuis heeft opgezet. Onder de verflagen van meesterwerken ligt een zee aan informatie verborgen: tekeningen, eerste aanzetten, veranderde composities, soms zelfs hele andere schilderijen. Daarnaast kunnen de bovenste verflagen sporen van slijtage en verkleuring vertonen. Joris ontwikkelt nieuwe methoden om door de verflagen van meesterwerken, en met name de latere werken van Rembrandt van Rijn, heen te kijken. Daarbij maakt hij onder andere gebruik van de deeltjesversneller Synchrotron Soleil. In tegenstelling tot de huidige technieken moet de nieuwe methode die in dit project centraal staat het mogelijk maken om alle gebruikte materialen te herkennen en te zien hóe ze gebruikt werden. Zo is te achterhalen hoe een schilderij is veranderd in de loop der eeuwen, en waarom. 

De overige vijf projecten die zijn geselecteerd zijn:

Piet Iedema, UvA en Annelies van Loon, Mauritshuis – Veranderende verf en de gevolgen voor conservering, het presenteren en bewaren van Van Eyck tot Mondriaan

Maarten Jansen, Universiteit Leiden en Andreas Schmidt-Ott, TU Delft – Gedeeld verleden: Mexicaans beeldschrift

Eric Postma, Universiteit van Twente – REVIGO: REassessing VIncent van GOgh

Henk Schellen, Technische Universiteit Eindhoven en Paul van Duin, Rijksmuseum – Het ideale duurzame klimaat voor houten panelen

Kitty Zijlmans, Universiteit Leiden (lid van de KNAW) en T. Visser, Stedelijk Museum Amsterdam – Foto’s voor de toekomst

Bron: NWO

 

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken